Dr Kisić: Mladi i osobe srednjeg uzrasta najčašće obolevaju od kovida-19

19.10.2020

15:27 >> 21:05

0

Najstariji sugrađani pokazali da su najodgovorniji deo društva

Dr Kisić: Mladi i osobe srednjeg uzrasta najčašće obolevaju od kovida-19
Copyright Pixabay

Najviše se zaražavaju oni koji se i najviše izlažu riziku od virusa, i to su uglavnom osobe mlađeg i srednjeg uzrasta, socijalno aktivne, koje izlaze i imaju najviše kontakata – rekla je zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević, i dodala da su oni značajni “rasadnici” za prenošenje infekcije.

Kisićeva je navela da su najstariji sugrađani pokazali da su najodgovorniji deo društva i da retko obolevaju, a i tada, u slučaju da im virus prenese neko iz njihovog najbližeg okruženja.

Primetila je da su i deca predškolskog i školskog uzrasta pokazala odgovornost, s obzirom na to da je posle pet nedelja bilo samo sporadičnih slučajeva obolevanja.

Doktorka Kisić Tepavčević je preporučila da se javni prevoz često provetrava i da se otvaraju prozori kako bi se mogućnost prenošenja virusa svela na minimum, uz podsecanje da se svi autobusi dezinfikuju.

Tokom prošle nedelje u osnovnim i srednjim školama prijavljeno je 18 zaraženih đaka virusom korona, a od početka školske godine registrovano je ukupno 80 učenika pozitivnih na virus korona, kaže epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

Ona je navela da je od 28. septembra do 4. oktobra prijavljeno devet učenika u osnovnim školama pozitivnih na virus korona i isto toliko u srednjim.

Od početka školske godine zabeleženo je 52 učenika zaraženih u osnovnim školama i 28 u srednjim školama.

– Kod većine đaka, – više od 90 odsto, radilo se o sporadičnim slučajevima, gde se zaražavanje desilo van školske sredine. U osnovnim školama detektovana su dva klastera, prenošenje unutar školske sredine, i to u Beogradu kod četiri đaka i u Kragujevcu dva đaka – navela je ona.

Dodaje da je u srednjim školama otkriven jedan klaster sa dva obolela đaka u jednom razredu u Beogradu.

– Sva deca iz osnovnih i srednjih škola imala su blaže forme bolesti ili nisu imala simptome, a testirana su jer su bila iz porodičnog kontakta – zaključila je dr Kisić Tepavčević.

Ona dodaje da nema nijednog žarišta koje je vezano za određenu lokaciju i nema dokazanog širenja infekcije u privrednim objektima.

Takođe, od ukupnog broja zaraženih virusom korona u našoj zemlji, samo pet odsto je izjavilo da je u prethodnom periodu putovalo u inostranstvo, a najviše u Crnu Goru. Ona je istakla da to nije veliki procenat onih koji su se zarazili van zemlje i ukazala da je to znak da su se naši turisti pridržavali mera na putovanju.

Nijedan slučaj sa putovanja, dodaje ona, nije uticao na širenje virusa, i ističe da je dominanatan način prenošenja virusa u našoj sredini upravo u našoj populaciji, i to pre svega na proslavama.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike