Dr Tiodorović: Pred nama je teška odluka o merama za praznike, glavna procena u petak

23.12.2020

08:28 >> 09:44

0

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović jutros je izjavio da se uočava blagi pad prijema pacijenata po manjim kovid bolnicama

Dr Tiodorović: Pred nama je teška odluka o merama za praznike, glavna procena u petak
Copyright Tanjug/Zoran Žestić

U ponedeljak su članovi kriznog štaba odlučili da se relaksiraju mere, odnosno da se produži radno vreme, ugostiteljskih objekata, salona, tržnih centara. U petak ćemo saznati da li će te mere biti produžene.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović jutros je izjavio da se uočava blagi pad prijema pacijenata po manjim kovid bolnicama, broj preminulih se smanjuje, ali u većim centrima broj primljenih nego otpuštenih pacijenata i dalje je veći.

Pročitajte još

Tiodorović kaže da će Krizni štab u petak morati ponovo da razmotri kompletnu epidemiološku situaciju i odluči po pitanju novih mera.

– Optimista sam i nadam se da će mere koje su sada na snazi biti produžene, da neće doći do toga da imamo pogoršanja. Najveća opasnost je što se stvara utisak opuštanja i to nas ponovo može dovesti u neku vanrednu situaciju. Glavna procena u petak biće po pitanju velikih praznika – Božića i Nove godine, pred nama je teška odluka, smatram da situaciju moramo ozbiljno da procenimo poštujući ekonosmki deo, ali da pre svega razmišljamo o zdravlju stanovništva – rekao je epidemilog.

On ističe da članovi Kriznog štaba prate iz sata u sat kretanje novog mutacionog oblika virusa u Velikoj Britaniji i da se svi zalažu za ukidanje letova iz Londona.

 

Janković:Postavićemo crvene linije za popuštanje mera

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković izjavio je danas da lekari ne vide mogućnost za značajnije popuštanje mera, a ne vide ni mogućnost da se Nova godina slavi kao svaka Nova godina, uz okupljanja koja su opasna. Medicinski deo Kriznog štaba će postaviti crvene linije preko kojih neće preći u popuštanju mera kako ne bi bio ugrožen zajednički protivepidemijski napor, rekao je Janković za RTS.

On je dodao da će se razgovarati o tome kako da mere budu najbolje odmerene, da budu onoliko restriktivne koliko to mora i ne više od toga.

Janković je rekao da bi najbolje bilo da građani dočekaju Novu godinu u svojim domovima i da je to preporuka.

Govoreći o popuštanju mera, Janković je rekao da medicinski deo Kriznog štaba to nije predložilo jer smatraju nije sazrelo vreme za to, ali odluka je doneta.

Postoje i druge stvari o kojima se mora voditi računa, ali korekcija radnog vremena ne bi trebalo ništa suštinski da promeni, izbegavanje da se ljudi okupljaju u grupama moraju da budu na snazi na svim mestima na javnom mestu i objektima, naglasio je Janković.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike