Danas slavimo Vavedenje Presvete Bogorodice: Svaka žena treba da ispoštuje jedan običaj!

04.12.2023

06:55

0

Autor: 24sedam

Srpska pravoslavna crkva Vavedenje praznuje 21. novembra po Julijanskom, odnosno 4. decembra po Gregorijanskom kalendaru

Danas slavimo Vavedenje Presvete Bogorodice: Svaka žena treba da ispoštuje jedan običaj!
Presveta Bogorodica - Copyright Printscreen / Youtube

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Vavedenje Presvete Bogorodice, dan kada je Presveta Marija postala prva zavetovana devica u istoriji Hrišćanstva. Ovo je jedan od dvanaest velikih hrišćanskih praznika i označava ulazak svete Bogorodice u hram.

Kada je imala tri godine, Marija je u skladu sa zavetom roditelja Joakima i Ane ako dobiju porod da će dati dete u hram, dovedena u Jerusalim. Tu ju je dočekao otac Jovana Preteče, prvosveštenik Zaharije koji joj je na ulazu rekao:

- Hodi, moga proroštva ispunjenje! Hodi, obećanja Gospodnjih izvršenje! Hodi, zaveta Gospodnjeg pečate! Hodi, saveta Gospodnjeg obelodanjenje! Hodi, tajni Gospodnjih punoćo! Hodi, svih proroka ogledalo! Hodi, oveštalih gresima obnovljenje! Hodi, onih što u tami sede svetlosti! Hodi, najbožanstveniji i najnoviji dare! Uđi u radost, u hram Gospoda tvoga: u donji deo hrama, dostupan ljudima, a kroz kratko vreme i u nedostupan za njih!

24sedam/Goran Sivački
 

Boraveći tako sa anđelima u Svetinji nad Svetinjama, Marija je odlučila da večno ostane u anđeoskoj čistoti zbog čega se zaručila Bogu kojem je služila dan i noć.

Bogorodica se smatra zaštitnicom žena porodilja i postoje narodna verovanja vezana za moć ikona na kojima je ona predstavljena. Prema narodnim verovanjima, stočari slave Vavedenje kako bi im Bogorodica zaštitila stoku od zveri, a u istočnoj Srbiji su na osnovu vremena toga dana predskazivali rod useva – vedro nebo obećava dobru letinu.

U pojedinim takovskim selima je bio običaj da se na današnji dan nakon službe ostane kod crkve i da se tu prvi put pojave sve mlade koje su se udale te jeseni, a u selima južnog Pomoravlja sve žene koje nemaju decu, odlaze u manastir Crkvicu gde se čitavu noć mole kako bi dobile porod.

Srpska pravoslavna crkva Vavedenje praznuje 21. novembra po Julijanskom, odnosno 4. decembra po Gregorijanskom kalendaru.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike