Bačeni u tamnicu, mučeni i na smrt osuđeni: Danas slavimo svete mučenike Gurija, Samona i Aviva

28.11.2023

06:36

0

Autor: 24sedam

Danas se pomolite za zdravlje

Bačeni u tamnicu, mučeni i na smrt osuđeni: Danas slavimo svete mučenike Gurija, Samona i Aviva
Ilustracija - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave svete mučenike Gurija, Samona i Aviva.

U vreme jednog gonjenja na hrišćane oni se skloniše van grada i življahu u postu i molitvi hrabreći pravoverne, koji njima priticahu za savet. No behu uhvaćeni i pred sudiju izvedeni. Sudija im pripreti smrću, ako se ne pokore naredbi carskoj o poklonjenju idolima. Odgovoriše mu sveti mučenici Hristovi: "ako se pokorimo naredbi carskoj, propašćemo, ma nas ti i ne ubio."

Posle ljutih muka behu bačeni u tamnicu, u kojoj ostaše od 1. avgusta do 10. novembra trpeći glad, tamu i teskobu. Tada ponovo biše izvedeni i mučeni; pa kako ostaše nepokolebljivi u veri Hristovoj, biše na smrt osuđeni i mačem posečeni 322. god. pri opakom caru Likiniju.

Docnije i Aviv đakon Edeski, primi muke za Hrista Gospoda svoga, i u plamenu predade duh svoj Bogu. Majka njegova izvadi iz ognja telo njegovo celosno i sahrani u grob zajedno sa sv. Gurijem i Samonom. Кada presta gonjenje, podigoše hrišćani hram u čast tri mučenika, Gurija, Samona i Aviva, i položiše njihove čudotvorne mošti u jedan kovčeg. Od mnogobrojnih čudesa tih divnih svetitelja Božjih jedno je naročito znamenito.

Profimedia
 

Neka udovica u Edesi imaše ćerku devojku, kojom se oženi jedan Got vojnik iz grčke vojske. Pa kako se majka bojaše da dv svoju ćerku u daleku zemlju, to se Got zakle na grobu sveta tri mučenika, da nikakvo zlo neće devojci učiniti nego da će je uzeti za zakonitu ženu, pošto je reče, neženjen. U stvari on beše ženjen. I kada odvede devojku na svoju postojbinu držaše je ne kao ženu nego kao robinju, dokle ne umre njegova zakonita žena.

Tada on u dogovoru sa ostalim srodnicima svojim zakopa sa mrtvom ženom i svoju živu robinju. Robinja se s plačem moljaše sv. mučenicima, da je spasu. I oni joj se javiše u grobu, uzeše je i trenutno preneše iz Gotske zemlje u Edesu, u svoju crkvu. Sutradan, kada crkvu otvoriše, nađoše devicu kraj groba svetitelja Božjih, i saznaše o čudesnom izbavljenju njenom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike