Kako je došlo do greške u Narodnom frontu: Propust otkrila starija medicinska sestra

27.10.2022

12:38

0

Zabuna je nastala jer se Torlakova vakcina BSŽ takva da se u jednoj kutiji pakuju rastvori i aktivna supstanca, dok ova vakcina nije takva

Kako je došlo do greške u Narodnom frontu: Propust otkrila starija medicinska sestra
Vakcine - Copyright Profimedia

U GAK "Narodni front" došlo je do propusta zbog kojeg je 600 novorođenih beba umesto obavezne BSŽ vakcine primilo fiziološki rastvor.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić objasnila je da je do propusta došlo zbog toga što se bugarska vakcina koja se koristi u porodilištu drugačije priprema od Torlakove koja je ranije korišćena.

Zabuna oko vakcine i rastvora

U Narodnom frontu je propust otkrila starija medicinska sestra, saznaje Euronews Srbija.

Ona je rekla da je u pitanju bugarska vakcina, koja ima dozvolu za primenu u Srbiji, a koristi se od 1991. godine svuda u svetu.

- Torlak je proverio kvalitet te vakcine, i tu nije bilo nikakvih problema, i na vreme je poslao svim ustanovama u Srbiji kako se ona koristi - navela je Grujičić.

Zabuna je nastala jer se Torlakova vakcina BSŽ takva da se u jednoj kutiji pakuju rastvori i aktivna supstanca, dok ova vakcina nije takva.

Unsplash
 

 

- Kada je u pitanju bugarska vakcina, u jednoj je rastvor, a u drugoj aktivna supstanca. Došlo je do greške da je jedna tehničarka u apoteci mislila da se radi o rastvorenoj vakcini i takvo obaveštenje dala sestrama - rekla je ona.

Grešku je napravila mlada sestra koja je inače visoko obrazovana u svojoj profesiji, koja je bila zadužena da daje vakcine bebama tokom septembra meseca, prenosi Euronews.

- Do sada smo davali Torlakovu vakcinu gde je uz aktivnu supstancu išao i rastvarač (fiziološki rastvor). Sada je stigla vakcina iz uvoza od drugog proizvođača i sestra je mislila za rastvor da je kompletna vakcina. Kada se sa odmora vratila starija, iskusna medicinska sestra videla je da je napravljen propust. Obaveštena je uprava koja je odmah reagovala - priča izvor iz Fronta.

Deca nisu ugrožena

Dodaje da je najvažnije da deca nijednog momenta nisu bila ugrožena, ali da samo nisu zaštićena. Pojašnjava da se i bebama koje su na antibiotskoj ili nekoj drugoj terapiji, svakako odlaže vakcinacija.

Protiv medicinske sestre pokrenut je disciplinski postupak, a izvor kaže da je najvažnije da propust nije zataškan i da "ništa nije gurano pod tepih".

Tanjug/Rade Prelić
 

 

- Kada je greška uviđena, odmah je pozvana inspekcija i napravljen je spisak sve rođene dece u tom periodu u GAK, napravljen je spisak roditelja - navela je Grujičić.

Sva deca će biti vakcinisana

Institut za javno zdravlje Milan Jovanović Batut na sebe je preuzeo da obavesti roditelje u unutrašnjosti, kao i Domove zdravlja i već će u narednim mesecima ta deca dobiti vakcinu.

Kako je navela, od 16. septembra do 19. oktobra ove godine u GAK "Narodni front" nije primilo BSŽ vakcinu.

- Primili su samo rastvor, kojim se rastvara aktivna supstanca, odnosno primili su samo fiziološki rastvor. U tom fiziološkom rastrvoru nije bilo aktivne supstance, niti bilo kakvih drugih dodatnih materija koje bi eventualno mogle da budu razlog pojave alergija i slično", pojasnila je ona.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Euronews

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike