Direktorka RFZO: Pregovaramo i sa Amerikancima o Moderninoj vakcini

31.12.2020

08:52 >> 08:58

0

Početkom 2021. godine dobijamo dodatne količine kako Fajzerove vakcine, tako i iz Rusije, a očekuje se i vakcina iz Kine

Direktorka RFZO: Pregovaramo i sa Amerikancima o Moderninoj vakcini
Copyright Tanjug/AP Photo/Rogelio V. Solis)

Posle dopremanja prvih količina Fajzerove vakcine i ruske vakcine protiv korona virusa u Srbiju, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Škodrić kaže da se pregovara sa Amerikancima i o nabavci vakcine Moderna.

Ona je na TV Prva rekla da je Srbija dobila prve količine Fajzerove vakcine, da je ruska vakcina takođe stigla, te podsetila da smo potpisali sporazum sa Fajzerom, Rusijom i Kinom.

“Pregovori se nastavljaju i sa drugima. Pregovaramo i sa Amerikancima vezano za Modernu. Već smo ispunili obećanje i dobili smo među prvim zemljama prve količine, a dobićemo i od više proizvođča, za sada dva. Očekujemo i do ostalih čije su vakcine bezbedne i efikasne”, kaže Škodrić.

Pročitajte još

Navela je da već početkom 2021. godine dobijamo dodatne količine kako Fajzerove vakcine, tako i iz Rusije, a očekuje se i vakcina iz Kine.

Izrazila je nadu da će se uspešno  završiti i pregovori sa Amerikancima.

-Od samog početka smo pregovorali za više vrsta kovid vakcine i u tome smo uspeli-, naglasila je Škodrić.

Kaže da su pregovori odraz timskog i jedinstveno rada institucija, od predsednika Srbije, preko premijerke, ministra i svih institucija uključenih u nabavku bilo vakcina i svega drugog potrebnog za kovid.

Tanjug/Jaroslav Pap

-Imali smo svakodnevne pregovore. Ti pregovori nisu jednostavni, utiče više faktora. Bitan je i finansijski momenat, da imate u svakom momentu mogućnost da platite, nekad je bilo potrebno i avansno plaćanje – rekla je Škodrić.

Istakla je naše izuzetno dobre i prijateljske odnose sa svim državama sa kojima smo pregovorali.

Ona je, međutim, navela da smo, bez ozbira na pojavu vakcina, svesni da neće sve odjednom da se završi.

Ističe da ima dovoljno i lekova i opreme i aprata, i da su svi potrebni lekovi obezbeđeni za 2021. godinu, da su sprovedeni tenderi.

-Takođe, inovativne terapije nijednog momenta nisu stale, isto važi i za retke bolesti. Za inovativne terepije već su odvojene dodatne 3,5 milijare dinara – kaže Škodrić.

Naglasila je da ima i lekova i opreme ne samo za kovid, nego za sve ostale zdravstvene potrebe.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike