Patrijarh služio liturgiju u Crkvi Svete Petke na Čukarici: "Vera je stvar srca i u veri nema kalkulacija"

27.10.2022

15:47

0

Naveo da je naš narod pravoslavna vera čuvala kroz vekove do naših dana, ali i oblikovala sve ono što jesmo

Patrijarh služio liturgiju u Crkvi Svete Petke na Čukarici: "Vera je stvar srca i u veri nema kalkulacija"
patrijarh Porfirije Vukovar Tan2022-10-16_15147831_0 - Copyright FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ MARKO MRKONJIC/

Patrijarh Porfirije služio je danas liturgiju na praznik Svete Petke u hramu posvećenoj toj svetiteljki na Čukaričkoj padini i predvodio prazničnu litiju oko tog hrama, a u besedi je poručio da je sve što je vredno u našem narodu zapečaćeno pravoslavnom verom.

Porfirije je naveo da ne zna da li bi nas bilo bez pravoslavne vere, naglašavajući da zna da sigurno ne bismo bili ono što jesmo danas.

- To je hrišćanski narod, narod koji ima svoju kulturu, svoje predanje, narod koji je uvek bio otvoren da obogaćuje sebe vrednostima koje su autentične bez obzira odakle dolaze, ali i narod koji je ostavio svoj neizbrisivi pečat u kulturi evropskih naroda, u civilizaciji svih naroda sveta - kazao je Porfirije.

Naveo da je naš narod pravoslavna vera čuvala kroz vekove do naših dana, ali i oblikovala sve ono što jesmo.

Govoreći da kada Gospod kaže "ljubi bližnjeg svog", on nas pre svega poziva da se u svojoj porodici potvrdimo, patrijarh poručuje da svako mora da zna svoje mesto i da smo danas suočeni sa izazovom da se više ne zna čija je i kakva uloga u porodici.

 

 

- Ne zna se ko je ko u porodici, a onda se to širi koncentričnim krugovima da se nigde ne zna ko je ko - naglašava Porfirije.

Pozvao je vernike da, kao što je sveta Petka bila savršena, budu i oni i da budu sveti što, kako dodaje, ne mogu bez pravoslavne vere, bez svete liturgije, bez dolaska u hram.

- Vera nije stvar inteligencije, informacija, čitanja knjiga. Vera je sve ono što jesmo. To je naše srce. Vera je stvar srca i u veri nema kalkulacija. Ugledamo se na Svetu Petku, na mnoge svetitelje Božje i pobožnike kakvih ima i u ovom gradu, možda i u našem komšiluku, ali mi često zaslepljeni egoizmom, samoljubljem, zatvoreni za druge to ne primećujemo - poručuje patrijarh.

Navodeći da ne treba da se menjamo, već da je potrebno da budemo samo onakvi kakvima nas je Bog stvorio, Porfirije kaže da moramo da sprečimo svaku vrstu zla da uđe u naša srca.

Izrazio je sreću što su se vernici danas u hramu na Čukaričkoj padini molili za sebe, za čitav naš narod, ali i za čitav svet i kazao da je svetu potrebna molitva, a ne nekakva specijalna mudrost i specijalna pamet.

Govoreći o svetoj Petki, patrijarh je podsetio da je potekla iz bogatog roda, a da je ipak znala da joj smisao života ne može biti ništa od ovog sveta, pa ni ambijent u kojem je živela, ni bogatstvo koje je imala, ni slava i pozicija koju je mogla kroz toliko bogatstvo dobiti.

- Ona je znala da smisao života može da nađe samo u Bogu, u Hristu. Zato je i čitavim svojim bićem pošla za Njim. Poći za Hristom ne znači pre svega promeniti mesto - poći za Hristom ne znači po svaku cenu promeniti nešto u spoljašnjem ambijentu u kojem živimo. Poći za Hristom znači promeniti sebe iznutra - naveo je patrijarh.

Ukazao je da je sveta Paraskeva otišla u jordansku pustinju u vremenima kada je bilo opasno i za muškarce u tim prostorima, prespavati makar u predgrađu, u nekom brdu, a kamoli otići u pustinju.

- Otišla je i čitavo svoje biće Hristu posvetila kroz molitvu, kroz post, kroz pokajanje, kroz ljubav prema čitavom svetu. Otuda i Sveta Petka i drugi svetitelji jesu samo neki od nas, da kažemo obični ljudi, koji su razumeli da život može imati smisla samo onda kada sve dajemo za Hrista, a Hrista ni za šta - naglasio je patrijarh Porfirije..

Ukazuje da ljudi ukoliko se trude da idu putem Hristovim nisu ni svesni da li je to vrlina ili ne, nego jednostavno imaju radost, mir, sigurnost da idu pravim putem.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike