Obaraju ih, tuku, a sad i upucavaju: Šta sve doživljavaju motoristi u Srbiji!? Kad ih psuju, to im dođe kao dobar dan!

24.10.2022

19:00

0

Pucanje je sigurno najekstremnija situacija koja se desila nekom bajkeru u Srbiji, ali incidenti koje doživljavaju u saobraćaju su svakodnevni

Obaraju ih, tuku, a sad i upucavaju: Šta sve doživljavaju motoristi u Srbiji!? Kad ih psuju, to im dođe kao dobar dan!
motociklista - Copyright Profimedia

Svađe između vozača u saobraćaju su veoma česte, ali retko se dešava da neko zamalo da bude upucan. Upravo to se moglo desiti jednom vozaču motora, čije je vozilo pogođeno metkom koji je ispalio vozač automobila.

Naime, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu naložilo je da se raspiše potraga za N. D. (49) koji je, kako se sumnja, nakon rasprave u saobraćaju, ispalio hitac u motor na kome je sedeo oštećeni.

Osumnjičeni je upravljao vozilom marke "tojota land kruzer", te je nakon rasprave pucao iz pištolja na oštećenog koji se nalazio na motoru. Do sukoba je došlo juče po podne na Bulevaru kralja Aleksandra.

Ovo je sigurno najekstremnija situacija koja se desila nekom bajkeru u Srbiji, ali incidenti koje doživljavaju u saobraćaju su svakodnevni.

Vladimir Jevtić, predsednik Asocijacije za bezbednost motociklista, kaže da nije retkost da motoriste psuju, ali i da ih fizički napadaju.

- Dešavalo se da namerno obore bajkera zbog provlačenja, jer ljude u kolima to ume da nervira. Dovoljno je da ga vozač zakači malo i obori na kolovoz - kaže Jevtić.

Profimedia
 

 

Ali to nije jedina stvar.

- Bilo je tuča posle sudara. Mnogo puta se desi fizički obračun u tim situacijama. A tada se piše krivična prijava protiv oba vozača i policiju ne interesuje ko je prvi započeo tuču. A onda odgovarate i krivično - objašnjava on.

- Najčešće sve počinje zbog nedavanja migavca, uglavnom od strane vozača automobila. A ono što najviše nervira vozače kola je provlačenje motora. To su dve stvari koji su najčešće okidač za svađu - objašnjava Jevtić.

Međutim, on kaže da nikada do sada nije čuo da je neko pucao na motoristu zbog svađe u saobraćaju, kao i da su sukobi tokom vožnje opasni ne samo za same vozače, već i za druge učesnike u saobraćaju.

Ustupljene fotografije/Produkcija 46
Vladimir Jevtić

- Agresija je definitivno faktor rizika koji vodi u problem, naročito zato jer samo vidiš lika s kojim se svađaš a ne vidiš saobraćaj oko sebe. I može da se desi gomila stvari jer si fokusiran na svađu. Neka istraživanja kažu da je po pređenom kilometru 15 puta veći rizik da se nađete u nezgodi ako počnete da se svađate sa nekim tokom vožnje - kaže Jevtić.

- Dešavalo se da vozači previde dete na pešačkom jer se svađaju sa nekim. Ne kažem ni da su motociklisti cvećke, ima onih koji preseku vozača i uplaše ga, ali čitao sam jedan komentar na internetu gde žena kaže da je motociklisti toliko nerviraju da se jedva kontroliše da ih ne obori kada se provlače između kola - objasnio je Jevtić.

Dodaje da gorčina zbog svađe pogubno utiče na vozače i apeluje na sve da se isključivo fokusiraju na put i ne konstatuju one koji ih provociraju.

- Problem je što ne znate ko je sve oko vas, a onda uđete u svađu i evo, "sevne" pištolj. Treba maksimalno izbegavati svađu i pokušati naći način da je ne započinjete, jer ona vodi samo u još veći problem - zaključio je Jevtić. 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike