Ide kao motor, a troši tri dinara na 100 kilometara! Vladan živi u selu bez dometa i vode, a pravi izume kao Tesla! (VIDEO)

03.09.2022

18:00

0

Električni motor je nazvao "predator VR2", i to je deseti prototip koji je napravio

Ide kao motor, a troši tri dinara na 100 kilometara! Vladan živi u selu bez dometa i vode, a pravi izume kao Tesla! (VIDEO)
elektrobicikl 16 - Copyright 24sedam printscreen

Vladan Ristić, iz sela Bukorovac kod Kragujevca, napravio je električni motor sa kojim vožnja od 100 kilometara košta samo tri dinara!

Električni motor je nazvao "predator VR2", i to je deseti prototip koji je do sada napravio. Njegov uspeh je još veći kada se uzme u obzir da u selu u kojem živi nema dometa ni interneta, a Vladan stanuje u staroj zgradi škole u kojoj je njegov pokojni otac radio kao učitelj. On i sestra su bili jedini đaci, a mama higijeničarka. Ta zgrada nema čak ni vodu, već moraju da je donose sa obližnjeg izvora.

Svoje izume pravi u radionici koju naziva “šupa”, a u kojoj ne sme da ostavi vozilo, jer ima pacova koji grizu sve. Zbog toga svog "predatora" drži u spavaćoj sobi.

- Imam alat koji mi je bio potreban za njegovu izradu, brusilice, materijale, stege, tocilo, skromno, ali dovoljno da može da se počne i da se napravi fina priča - kaže Vladan u emisiji “24sedam sa Marom”.

24sedam printscreen
 

Ristić je završio srednju mašinsku školu, a radi u “Zastava oružju”. Kaže da mu je znanje stečeno u srednjoj školi dobrodošlo, ali da je većinu stvari uspeo da uradi zahvaljujući sopstvenom iskustvu. Električne naprave ga zanimaju odmalena, jer je svaku igračku na baterije koju je u životu dobio morao da rasklopi, da bi video kako radi.

- Ovaj "predator VR2" je deseti prototip koji sam do sada napravio. Uglavnom je baza bila na električnom dvotočkašu, pravio sam i četvorotočkaše, ali dosta je praktičnija varijanta  dvotočkaš, mogu da ga vozim na više različitih terena - objasnio je voditeljki Mariji Atanasković. 

24sedam printscreen
 

Znanje crpi uglavnom sa klipova na Jutjubu, kada uspe da uhvati internet. Eksperimentisao je i sa automobilima, jednom je ugradio takozvani HHO generator, koji smanjuje potrošnju goriva.

- Na mom autu “reno klio kec”, ‘95 godište, uspeo sam da smanjim potrošnju sa 6,8 na 5,6 litara, što je nekih 20 odsto manje - kaže Vladan.

24sedam printscreen
 

Porede ga sa Teslom, jer ono što zamisli u glavi, uspe da stvori rukama.

- Kompletan ram je ručno izrađen. Napravio sam prvo na kartonu jednu skicu kako bi to trebalo da izgleda, zatim sam kupio ploče, limove i na tim limovima iscrtavao konture, sekao brusilicom i, korak po korak, sačinjavao ceo ram.

24sedam printscreen
 

Koliko ga je koštala izrada ovakvog motora, koju brzinu može da razvije i kako je pravno regulisana vožnja ovakvim napravama, saznaćete ako pogledate novu epizodu emisije “24sedam sa Marom”.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i videa, bez navođenja izvora, autora i embedovanja epizode sa YouTube kanala 24sedam tv.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike