Navala za vakcinaciju protiv sezonskog gripa!

21.10.2022

08:17

0

U Domu zdravlja "Savski venac" nedeljno se aplikuje oko 100 vakcina

Navala za vakcinaciju protiv sezonskog gripa!
Vakcine - Copyright Profimedia

Za vakcinaciju protiv sezonskog gripa vlada veliko interesovanje a u Domu zdravlja “Savski venac” aplikovano je 1.300 doza, rekla je za Tanjug Snežana Kalabić iz Doma zdravlja "Savski venac".

Ona je navela da vakcina ima u dovoljnim količinama, a na raspolaganju su vakcine i TorVaxFlu i Vaxigrip Tetra.

“Od kako smo krenuli sa vakcinacijom, poslednjeg dana septembra, interesovanje je veliko. Ove nedelje na dnevnom nivou aplikujemo između 90 i 100 vakcina. Imamo dovoljno vakcina. Naš Dom zdravlja Savski venac dobio je 2.800 Vaxigrip Tetra i 700 doza Torlakove trovalentne vakcine. Kada potrošimo sve, sigurno ćemo nabaviti dodatne količine. Četvorovalentna vakcine VaxigripTetra sadrži dva podtipa infuence A virusa i dva podtipa infuence B virusa namenjena za sezonu vakcinacije protiv gripa. Namenjena je za vakcinaciju osoba uzrasta 6 meseci i starijih kao i vakcinaciju trudnica, porodilja i dojilja”, rekla je Kalabić.

Ona je istakla da je trovalentne vakcina namenjena samo za vakcinaciju osoba uzrasta od 18 do 65 godina.

"Ne primenjuje se vakcinacija kod trudnica, porodilja, dojilja i osoba starijih od 65 godina i mlađih od 18 godina. Još uvek nemam potvrdu da virus gripa postoji i zato i jeste vreme da se ljudi vakcinišu jer je neophodno za sticanje imuniteta 2-3 nedelje nakon davanja vakcine, a trajanje postvakcinalnog imuniteta varira i iznosi od 6 do 12 meseci, pa je zbog toga potrebna vakcinacija svake godine, kao i zbog variranja različitih sojeva virusa gripa koji mogu da se menjaju svake godine. Kod vakcinisanih se u slučaju obolevanja razvija blaža klinička slika i sprečava razvoj mogućih komplikacija”, rekla je Kalabić.ž

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike