Srbin napisao udžbenik za osnovce u Kini! Iliji trebalo samo dve godine da napiše knjigu, a već je ušla u kineske škole (FOTO)

19.10.2022

06:17

0

Autor: Maja Kostić

Ilija je već nekoliko godina u Kini gde radi kao predavač

Srbin napisao udžbenik za osnovce u Kini! Iliji trebalo samo dve godine da napiše knjigu, a već je ušla u kineske škole (FOTO)
viber_image_2022-10-18_16-38-59-568 - Copyright Privatna arhiva

Ilija Fonlamov iz Niša učestvovao je u izradi kompleta udžbenika u Kini za bilingvalnu nastavu iz predmeta nauka, nakon što je prepoznat kao jedan od najboljih edukatora šangajske oblasti Pudong.

On je već nekoliko godina u Kini, u Šangaju, gde radi kao predavač i saradnik za bilingvalnu nastavu pri departmanu za prirodne nauke Far Ist instituta. Srpska javnost ga pamti po njegovom izuzetnom talentu u slikarstvu, međutim, on osim umetnosti, svoj profesionalni pravac gradi i kao predavač. 

Udžbenik je namenjen za šesti, sedmi i osmi razred osnovne škole, a kako kaže, na njemu su njegovi saradnici i on radili bezmalo dve godine. Uprkos tome što je stranac, ove udžbenike potpisao je kao autor.

Privatna arhiva
 

- To bi po analogiji našeg školstva bio predmet koji skupa proučava biologiju, fiziku i hemiju. Udžbenik je rađen pod licencom Šangajskog univerziteta Tonđi, a izdavač je “Far Ist edjukejšn”. Moja saradnica na udžbeniku i koautor je Šen Suli, predavač sa pomenutog univerziteta na departmanu za hemiju, i ona je bila zadužena za lekturu udžbenika, dela koji se odnosi na hemiju, i objašnjenja na kineskom jeziku. Svrha ova tri udžbenika je da se približi i mnogo detaljnije objasni svet nauke učenicima viših razreda osnovne škole koji nastavu slušaju paralelno na kineskom i engleskom jeziku. Udžbenici su trenutno u upotrebi u tri škole, a budućnost njihove upotrebe zavisiće od politike i plana samog izdavača - rekao je Ilija Fonlamov.

Ističe da način na koji Kina, kao sistem, pristupa svom obrazovanju može poslužiti kao primer u mnogo pogleda drugim zemljama sveta, ali i našoj državi. Dodaje da je u Kini nedopustivo ono što je kod nas, nažalost, činjenica i već razrađen model, da strane publikacije pronalaze put do učenika. Ova dva procesa imaju suprotne smerove.

Privatna arhiva
 

- Kineski obrazovni sistem nije imao svoj odgovor u formi programa i udžbenika kada je, recimo, bilingvalna edukacija u pitanju, a sada se to menja. U Srbiji se dešava progon udžbeničkog materijala koji su potpisali domaći autori. Na to sam mnogo puta pomislio dok sam radio na samim knjigama. Za mene kao srpskog autora udžbenika u Kini, ali verujem na neki način i za našu zemlju, ovo je izuzetna čast, u datom prostoru, naravno, dok u isto vreme u Srbiji te iste naše autore odbacujemo - kaže Ilija.

Bilingvalni obrazovni sistem u Kini, iako svakako nedominanatan i limitiran, često kako geografski, tako i u smislu finansijskog statusa porodice iz koje dete dolazi, važan je Kini. Kina doživljava svoju ekonomsku transformaciju, ali kineski mentalitet da se stvori, a zatim i koristi domaće ostaje isti. Ovakvu težnju podržava i kineski zakon, kazao je Ilija "Niškim vestima".

Privatna arhiva
 

- Doskora, jedini bilingvalni program u ponudi bio je onaj pod imenom Kembridža ili Oksofrda, i drago mi je da se to menja. Drago mi je i što sam deo te promene i što sa svojim kineskim saradnicima potpisujem ono što ovde nosi epitet „domaćeg”. Za mene je ovo bila odgovornost bez presedana i profesionalno iskustvo neopisive važnosti, ali rezultat je tu - kaže ovaj mladi Nišlija, i dodaje da je udžbenik rezultat želje da bilingvalno obrazovanje bude prilagođeno potrebama kineskih đaka.

Nije nepoznanica da je Kina država sa možda najvećim brojem bilingvalnih i međunarodnih škola na svetu. Kinesko otvaranje ka svetu osamdesetih godina i kineski ekonomski rast doveli su do potrebe da kineski obrazovni sistem iznedri generacije koje će takav skok napred i korespondenciju sa svetom uspešno održati na potrebnom nivou. Broj ovakvih škola posebno je značajan u istočnim i južnim kineskim provincijama gde se, pored IB i mnogih drugih međunarodnih programa, učenici pripremaju za međunarodno obrazovanje kako u samoj Kini, tako i u inostranstvu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike