Beba pala kroz prozor, a devojčica išetala: Da li su nam vrtići bezbedni i imaju li roditelji razloga za brigu posle ova dva incidenta?

24.09.2022

20:22

0

Za bezbednost dece u predškolskom ustanovama po Statutu odgovorna je ustanova

Beba pala kroz prozor, a devojčica išetala: Da li su nam vrtići bezbedni i imaju li roditelji razloga za brigu posle ova dva incidenta?
Vrtić/Ilustracija - Copyright Profimedia

Buru u javnosti izazvala su nedavna dešavanja u srpskim obdaništima. Nestanak devojčice iz vrtića u Kladovu, beba koja je u vrtiću na Miljakovcu pala sa drugog sprata uznemirli su ne samo roditelje, već i sve stanovnike.

Proteklih dana pokrenetu su mnoge javne debate na temu bezbednosti dece u predškolskim ustanovama. Roditelji kažu da ih je vest o nestaloj devojčici u Kladovu potresla, ali da se ne brinu i ne sumnjaju u vaspitače.

- Smatram da je bezbedno u vrtiću i da se pazi o bezbednosti dece i brinu vaspitačice odlično o tome. Važno mu je da brinu o njemu, prvenstveno da brinu o njemu, da ga edukuju da se poigraju sa njim i da paze decu kako treba - kaže Julijana Mićić, majka deteta iz vrtića.

Neretko, u vrtićima se dešavaju povrede tokom igre i nezgode, što je prema rečima vaspitača sastavni deo odrastanja.

Iz jednog beogradskog vrtića kažu da oni nisu imali slučajeve nestanka ili povrede dece, kao i da pored kamera, sigurnosnih mreža na prozorima, obezbeđenih utičnica budno motre na decu.

Profimedia
 

- Prvo i osnovno pravilo jeste da deca nikada ne ostaju sama bez vaspitača u prostoriji jer najčešće greške se dešavaju ukoliko ih vaspitač izgubi iz vidokruga, kada im okrene leđa ili ih ostavi same u prostoriji - kaže Jovana Velimirović, zamenica direktora vrtića.

Iz sindikata smatraju da su deca bezbedna u predškolskim ustanovama. Oni napominju da su zaposleni dužni da ukoliko dođe do ugrožavanja bezbednosti dece obaveste svog rukovodioca. Nedavno je smenjen direktor vrtića na Miljakovcu kada je inspekcija ustanovila da objekat u kome se desio incident sa bebom koja je ispala kroz prozor, nije imao potrebno rešenje o dozvoli za rad.

- U ovom slučaju kada je došlo da je mala devojčica od 5 godina otišla pet kilometara od vrtića. Možemo reći samo sledeće da je nažalost došlo do da smo dokazali da smo bili u pravu kada smo pričali godinama unazad da se inkluzija dece sa potrebom za posebnu podršku sprovodi neadekvatno - kaže Bosiljka Jovanović iz sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Za bezbednost dece u predškolskom ustanovama po Statutu odgovorna je ustanova. Prema Pravilniku o uslovima rada u predškolskim ustanovama, prostor u kome deca borave mora biti dinamičan, bezbedan i prilagodljiv. Tako soba za dvadesetoro dece mora imati površinu od najmanje 40 kvadratnih metara. Električne instalacije moraju biti zaštićene i osigurane, igralište ograđeno, a objekat udaljen od saaobraćaja i buke.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike