Privatni vrtići najavili poskupljenje od septembra: Pravdaju ga višim cenama namirnica, struje, igračaka...

23.08.2022

05:43

0

Predsednica Udruženja privatnih vrtića kaže da su vrtići primorani da od septembra podignu cene, jer su u tesnacu sa sredstvima

Privatni vrtići najavili poskupljenje od septembra: Pravdaju ga višim cenama namirnica, struje, igračaka...
Mališani u beogradskim vrtićima zaraženi glistama - Copyright Unsplash

Većina privatnih vrtića najavljuje poskupljenje od 1. septembra, a pravdaju ga rastom cena namirnica, papira, struje, igračaka... Rada Cvetinović, predsednica Udruženja privatnih vrtića, kaže da će neki poskupeti pet, neki 10 odsto. Objašnjava i kako izlaze roditeljima u susret kada dete ne ide u vrtić, kako ne bi platili punu cenu za taj dan.

Predsednica Udruženja privatnih vrtića kaže da su vrtići primorani da od septembra podignu cene, jer su u tesnacu sa sredstvima.

- U tesnacu smo sa sredstvima i moramo nešto da preduzmemo da bismo taj novac nadoknadili. Sve je poskupelo - papir, hrana, materijali kojima se deca igraju, igračke, struja, naše velike kuće koje su veoma skupe za kiriju... A u septembru ćemo morati da povećamo i cenu rada, što radimo svake godine -  objašnjava Rada Cvetinović.

Ističe da su cene privatnih vrtića raznolike, a zavise od toga šta sve nude.

- Imate privatne vrtiće od 190 evra ili 20.000 dinara, 23.000 pa sve do 60.000. To su cene koje su bile do sada i bili su puni vrtići, bez obzira na visoku cenu. Sada imate poskupljenje, neki će poskupeti za pet neki za 10 odsto, zavisi od toga šta nude - navodi Cvetinovićeva.

Pojašnjava da je u privatnim vrtićima manje dece u grupi, da imaju dodatne aktivnosti koje podržavaju porodicu i olakšavaju porodici u radu - da ne moraju roditelji decu da vode na razne sportove jer se njima bave upravo u vrtiću.

 

Da li dete mora u vrtić na opštini na kojoj je dobijena odbijenica
Pixabay
 

 

Na pitanje da li roditelji kada dobiju odbijenicu mogu da upišu dete u vrtić na nekoj drugoj opštini, Rada Cvetinović nema zvaničan odgovor, ali objašnjava kako je bilo prošle godine.

- Prošle godine je do polovine moralo da se ide na opštinu u kojoj ste dobili odbijenicu, kasnije je popušteno, pa je moglo po celom gradu, pretpostavljam da će roditelji moći da biraju gde hoće da odvedu dete. To je takođe velika podrška - ako živite na Zvezdari, ali radite na Galenci, zašto ne bi moglo, pa odmah da uzmete dete posle posla - navodi Cvetinovićeva.

Jedno od velikih finansijskih opterećenja za roditelje jeste i plaćanje pune cene privatnog vrtića za dane kada dete odsustvuje.

- To jeste problem, jedno rešenje koje neki vrtići nude je da se odbija od pet do 10 posto ili da se odbija hrana kada dete ne dolazi, da se bar na neki način olakša roditeljima - navodi predsednica Udruženja privatnih vrtića.

Roditelji koji žele mogu bez problema da raskinu ugovor sa privatnim vrtićem.

- Sklapaju se takvi ugovori da roditelji mogu jednostrano, kad god hoće, da pređu u drugi vrtić. Procedura je vrlo jasna, zna se kojim putem se to radi, dovoljno je samo da se potpiše raskid ugovora i pređe u drugi vrtić - zaključuje Rada Cvetinović.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike