"Nećete videti lepši video ovih dana" Čiča Đorđe dobio najdirljiviji poklon: U Solunu se pesmom zahvaljuju čuvaru srpskih vojnika! (VIDEO)

21.09.2022

14:45

0

Autor: D.A.

"Ceo svoj život posvetio sam groblju"

"Nećete videti lepši video ovih dana" Čiča Đorđe dobio najdirljiviji poklon: U Solunu se pesmom zahvaljuju čuvaru srpskih vojnika! (VIDEO)
profimedia-0395355218 - Copyright Profimedia

Đorđe Mihailović (94), čuvar srpskog vojničkog groblja Zejtinlik, ovog leta je u Solunu dobio najlepši poklon od Srba u ovom gradu, koji su se okupili ispod njegove terase i pesmom se zahvalili za sve što je učinio za naš narod.

Kako se vidi na snimku objavljenom na društvenim mrežama, mladi su se okupili ispod njegove terase i zapevali "Tamo daleko", dok je čiča Đorđe stajao na svojoj terasi i slušao ih sa osmehom.

Čuveni deka rođen je 1. maja 1928. godine u ovom gradu, a treća je generacija čuvara iz svoje porodice.

Naime prvi čuvar groblja bio je Đorđev deda, solunski dobrovoljac Savo Mihailović, Srbin iz Grblja kod Boke kotorske. Njega je zatim nasledio Đorđev otac, Đuro Mihailović, koji je tokom Drugog svetskog rata sačuvao groblje i njegove relikvije od nacističke pljačke.

Od smrti oca, odnosno od 1961. godine, Đorđe preuzima dužnos čuvara. Njegov otac i deda takođe su sahranjeni na Zejtinliku.

Prošle godine je Mihailović dobio i nagradu "Majka Srbija", koja se dodeljuje za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge postignute u oblasti odnosa matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu u humanitarnim aktivnostima, razvijanju i jačanju međusobnih veza, unapređivanju ekonomske saradnje, i drugim aktivnostima kojima se doprinosi matičnoj državi, dijaspori i Srbima u regionu. Nema sumnje da je bilo ko drugi više zaslužio ovu nagradu, do čuvenog Đorđa.

Prilikom dodeljivanja nagrade, kratko je izjavio:

- Ja sam siromah iz siromašne porodice. Nisam bio ni mnogo dobar đak. Voleo sam samo istoriju i geografiju. Ceo svoj život posvetio sam groblju - rekao je Mihailović.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike