Srbija bogatija za nove oficire: Promovisani budući potporučnici, Vučić uručio pištolje sa posvetom najuspešnijima! (FOTO/VIDEO)

17.09.2022

08:11

0

Vojnu akademiju završava 118 kadeta i kadetkinja 142. i 143. klase Vojne akademije

Srbija bogatija za nove oficire: Promovisani budući potporučnici, Vučić uručio pištolje sa posvetom najuspešnijima! (FOTO/VIDEO)
vojska promocija ATA (7) - Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Svečanost povodom promocije najmlađih oficira Vojske Srbije završena je oko 11 časova ispred Doma Narodne skupštine Republike Srbije

U prve oficirske činove biće promovisano ukupno 135 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Vojnu akademiju završava 118 kadeta i kadetkinja 142. i 143. klase Vojne akademije, među kojima je osam kadeta iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i jedan kadet iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Bogat program na promociji budućih oficira

Program svečanosti će uveličati učešće avijacije Vojske Srbije i nastupi Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" i Reprezentativnog orkestra Garde.

Najbolji kadeti Vojne akademije je Miloš Kostić - prvi u rangu u vidu RV i PVO, opšti uspeh 9,66, Aleksandar Nikolić - prvi u rangu u vidu KoV, opšti uspeh 9,16 i Kristina Živanović - prva u rangu u službama, opšti uspeh 9,96.

Najbolji kadet medicinskog fakulteta VMA je Mladen Hadži Makunčević, sa opštim uspehom 9,96.

Medicinski fakultet VMA završava 17 mladića i devojaka 8. klase Medicinskog fakulteta VMA.

Prema protokolu svečanosti, najboljim kadetima uručeni su pištolji sa posvetom od strane predsednika Vučića.

Pištolji sa posvetom za najuspešnije potporučnike

Predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić uručio je pištolje sa posvetom najuspešnijima potporučnicima.

Pištolje sa posvetom, kao najbolji, dobili su prvi u rangu vida Kopnene vojske potporučnik Aleksandar Nikolić, koji je zabeležio opšti uspeh 9,16, prvi u rangu Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane potporučnik Miloš Kostić, sa opštim uspehom 9,66.

Takođe, predsednik je pištolje uručio i prvoj u rangu u službi Vojske Srbije Kristini Živanović, sa opštim uspehom 9,96, te prvom u rangu Medicinskog fakulteta Vojno medicinske akademije Mladenu Hadži Makunčević, koji je studije završio sa opštim uspehom 9,96.

Obraćanje predsednika Vučića:

- Univerzitet odbrane sa svoja dva fakulteta kao i proteklih godina obradovao nas je novom generacijom, Srbija je mnogo bogatija, za generaciju najmlađih potporučnika. Čestitam vam prve oficirske činove, kao kadeti baštinite bogatu tradiciju jednu od najpoštovanijih institucija u našoj zemlji. Održavanje zemlje je nezamislivo bez najviših dometa naše vojske. Ova svečanost je izraz poštovanja koja država Srbije koja ima prema budućim vojnicima koji žele da budu u sistemu odbrane Srbije.

- Srbija je danas mnogo bogatija, bogatija za još jednu generaciju potporučnika koja ne pamti ratove. Čestitam vam završetak školovanja. Gledajući kroz istorijsku prizmu stvaranje moderne Srbije nezamislivo je bez stvaranje velikih domena naše vojske. Birajući profesiju oficira oni iskazuju svoje rodoljublje. Ko bolje od vojske zna šta je rat, baš zato naša vojska želi mir. Želimo srećan i bezbedan život svih građana. Srbija je opredeljena da sledi put vojne neutralnosti, nikome ne pretimo, nije nam namera da izazivamo zebnju i strah.

Tanjug
 

- U našoj tradiciji oficiri su ljudi koji sa svojom državom stupaju u zavetni odnos. Srbija svoju vojsku ceni, voli, Srbija o svojoj vojsci peva. Svi znamo šta znači prisustvo naše vojske u Kopnenoj zoni bezbednosti. Ko zna, taj i može, ko nema straha, taj ide napred. Vojvoda Mišić umeo je ličnim znanjem i hrabrošću da pokrene duh svoje vojske. Ovim ćete se rukovoditi i vi. Smatram i nadam se da vi nikada nećete imati potrebe da ponovite veličanstvene poduhvate vaših predaka. Srpski vojnički moral je vertikala kojoj teži celo naše društvo. Oni koji danas prete našem narodu i Srbiji nikada nisu razumeli kolika je naša čvrstina da čuvamo ono što je naše. Zato nikome nećemo dati ni Kosovo ni Metohiju, ni pedalj naše zemlje - zaključio je Vučić. 

Svečani defile

Uz intoniranje Marša na Drinu izveden je svečani defile. 

Numeru "Srce heroja" izveo je hor umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički", nakomn čega je izveden defile kadetske brigade. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike