Moćni helikopteri iznad Srbije: Srpski piloti dobili ruske „leteće tenkove“ (VIDEO)

14.09.2022

19:01

0

Autor: 24sedam

Zbog vrhunskih performansi, ove letelice važe za jedne od najboljih jurišnih helikoptera na svetu

Moćni helikopteri iznad Srbije: Srpski piloti dobili ruske „leteće tenkove“ (VIDEO)
profimedia-0164577056 - Copyright Foto: Profimedia

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Srbija kupiti još 11 helikoptera Mi-35 od Kipra. Helikopteri Mi-35, poznati i kao „đavolje kočije“, „krokodil“ ili „ruski leteći tenkovi“, prvi put su ušli u naoružanje Vojske Srbije pre dve godine.


Vučić je to najavio tokom sednice Skupštine Srbije na kojoj se raspravlja o Izveštaju o pregovorima sa institucijama samouprave u Prištini od 15. juna 2021. do 1. septembra 2022. godine.

Zbog vrhunskih performansi, ove letelice važe za jedne od najboljih jurišnih helikoptera na svetu. Osnovna namena helikoptera Mi-35 je izvođenje borbenih dejstava po ciljevima na zemlji, u okviru vazduhoplovne vatrene podrške snagama kopnene vojske, odnosno protivoklopna i protivpešadijska borba.

Borbeni helikopter Mi-35M može transportovati do osam vojnika s punom opremom i naoružanjem do 1.500 kilograma, dok terete velikih dimenzija može nositi spolja, na specijalnim užadima ili sajlama, do težine od 2.400 kilograma.

Posada helikoptera, pilot i pilot-operater, smeštena je u tandem-kabinama, sa dvostrukim komandama, a letelica poseduje oklop koji štiti kako posadu, tako i vitalne delove helikoptera.

Visoke borbene karakteristike ovog helikoptera ogledaju se i u maksimalnoj brzini od 310 km/h i operativnoj visini do 5.400 metara, kao i doletu do 460 kilometara, koji sa dopunskim rezervoarima goriva može da bude i do 1.085 kilometara.

 Od naoružanja, na helikopteru je u obrtnoj kupoli ugrađen top kalibra 23 mm i uvezan sa sistemom za upravljanje vatrom. Na svakom krilu Mi-35 može da nosi širok dijapazon naoružanja, uključujući dodatne topove 23 mm, nevođene rakete 80 mm i najsavremenije vođene rakete velikog dometa. U zavisnosti od varijante, moguće je nošenje kombinacije navedenih ubojnih sredstava.

Po završetku obuke u Ruskoj Federaciji, u našoj zemlji realizovana je i borbena obuka posada na novim helikopterima Mi-35. Iako je zahtevna, piloti su pokazali da su osposobljeni za realizaciju svih borbenih zadataka.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike