Premijerka Brnabić potvrdila velike vesti: Još zemalja će povući priznanje tzv. Kosova, to slabi poziciju Prištine!

17.09.2022

07:14

0

Vučić je nedavno na posebnoj sednici Skupštine Srbije posvećenoj KiM rekao da očekuje da će u narednih 15 dana i osma država povući priznanje KiM

Premijerka Brnabić potvrdila velike vesti: Još zemalja će povući priznanje tzv. Kosova, to slabi poziciju Prištine!
Tan2022-9-8_14042258_3 - Copyright TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Mandatarka za sastav nove vlade i aktuelna premijerka Ana Brnabić izjavila je da je sigurna da će u budućnosti biti još zemalja koje će povući priznanje tzv. Kosova i podvukla da se time slabi pozicija Prištine u želji da postane član međunarodnih organizacija.

Brnabić je rekla da je, bez bilo kakve dileme, povlačenje priznanja jedan od najznačajnijih pokazatelja ispravne, dosledne i dobro planirane politike koju Srbija godinama vodi, a koju je trasirao i koju sprovodi predsednik Aleksandar Vučić.

- To je politika zasnovana na poštovanju međunarodnog prava i uprkos svim izazovima i pritiscima kojima su mnoge zemlje izložene da priznaju tzv. državu Kosovo, sve više je onih koji ne mogu da ignorišu činjenicu da su pravo, pravda i svi argumenti apsolutno na našoj strani - rekla je Brnabić.

Tanjug/Tara Radovanović
 

Kako je podvukla, to je politika u kojoj se dobro promišlja i analizira svaki potez "i politika zbog koje vas poštuju i oni koji se s vama ne slažu".

- Sigurna sam da će u budućnosti biti još više zemalja koje će povući priznanje, što sveukupno slabi poziciju Prištine u želji da postane član međunarodnih organizacija - poručila je Brnabić za "Politiku".

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić rekao je za Politiku da će posle nastavka akcije Srbije za povlačenje priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanog Kosova, broj država koje će to učiniti biti sve veći.

- Nastavak akcije povlačenja priznanja "Kosova" je logični odgovor na to kakvu politiku vodi Priština. Taj odgovor ih i najviše boli. Siguran sam da će sve zapadne zemlje osuditi našu akciju povlačenja priznanja, a niko ni reč nije rekao protiv zahteva Prištine za, recimo, prijem u Savet Evrope - naveo je Dačić.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

On je dodao da akcija Beograda ruši zapadni koncept da je sve gotovo i da Srbija samo treba da prizna Kosovo.

- Ništa nije gotovo, niti će Srbija da prizna ''Kosovo''. Situacija je drastično promenjena u poslednjim godinama. Sada je taj broj država koje su povukle priznanje u našu korist - od 193 članice Ujedinjenih nacija, više od 100 ne priznaje takozvano Kosovo - naveo je Dačić.

Vučić je nedavno na posebnoj sednici Skupštine Srbije posvećenoj KiM rekao da očekuje da će u narednih 15 dana i osma država povući priznanje KiM.

BONUS VIDEO:

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti