Kome ovih dana stižu pozivi za vojne vežbe i zbog čega? Nekima na dan, a nekima i na dve nedelje!

30.08.2022

18:00

0

Vojni obveznici su dužni da se odazovu na poziv u dato vreme i mesto

Kome ovih dana stižu pozivi za vojne vežbe i zbog čega? Nekima na dan, a nekima i na dve nedelje!
KATA6379 - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Proteklih dana na društvenim mrežama podigla se bura oko toga što su pojedini mladići dobili poziv da se jave na redovnu vojnu vežbu.

Naime, pozive su slali regionalni centri Ministarstva odbrane.

Iako je na mrežama nastala pometnja zbog ovih poziva, u Ministarstvu odbrane su nam  objasnili da je reč o redovnom pozivanju koje se sprovodi dva puta godišnje.

Ovu informaciju potvrdio je i potpukovnik Zoran Filipović iz Uprave za obaveze odbrane ovog ministarstva.

- Pozivanje vojnih obveznika je redovna i planska aktivnost koju Ministarstvo odbrane sprovodi u saradnji sa ratnim jedinicama, komandama, ustanovama Vojske Srbije i drugim državnim organima. Redovna je jer se odvija tokom cele godine po planovima koji se prethodne godine donose za narednu godinu - objasnio je potpukovnik.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

On je dodao da se uglavnom radi o pozivima radi saopštavanja, presaopštavanja i ukidanja ratnog rasporeda, ali i pozivanja vojnih obveznika na jednodnevne i višednevne vojne vežbe.

Filipović je naglasio da su vojni obveznici dužni da se odazovu na poziv u dato vreme i mesto, a da se pozivi dele na teritoriji čitave države.

- Pozive dobijaju svi vojni obveznici. Prva kategorija su oni koji su već služili vojni rok. Oni se pozivaju da znanje i veštine koje su stekli tokom služenja vojnog roka osveže i utvrde. Druga kategorija su oni obveznici koji nisu služili vojni rok sa oružjem. Oni se pozivaju da steknu neka  vojnička znanja i veštine i njihova se obuka realizuje u dve kalendarske godine u trajanju od po 15 radnih dana godišnje - rekao je potpukovnik za TV Prva.

On je dodao da će svi koji se ne budu odazvali snositi zakonske posledice, a da obuke mogu biti jednodnevne ili višednevne, koje obično traju 10 radnih dana, odnosno dve nedelje.

- Na poleđini poziva piše šta obveznik mora da ponese u vojnu ustanovu u zavisnosti od aktivnosti za koju se poziva. Ukoliko je u pitanju jednodnevna aktivnost, to je najčešće poziv, vojnička knjižica i dokument kojim dokazuju identifikaciju. U slučaju da vojna obuka traje više dana, na poleđini poziva piše šta treba poneti, kao što su pribor za higijenu, zdravstvena dokumentacija i ostalo - rekao je potpukovnik.

Ministarstvo odbrane
 

S obzirom na to da je u toku septembarski upisni rok, Filipović je komentarisao i interesovanje za dobrovoljno služenje vojske. 

- Interesovanje je odlično, prezadovoljni smo. Javilo nam se oko 1.000 kandidata za služenje vojnog roka sa oružjem. To je rezultat mera koje smo u prethodnom periodu preduzeli radi popularizacije vojnog poziva - rekao je on.

Filipović je ponovio da ovo nije ništa neobično i da se radi o redovnoj aktivnosti.

Boško Zorić, pukovnik u penziji, objašnjava za 24sedam da se ovde ne radi o bilo kakvoj mobilizaciji već o redovnim planovima vojske.

- Vojska ima svoje srednjoročne planove od tri godine, a kratkoročni su za narednu godinu. U tim planovima imamo tačno prezicirano koliko svaka jedinica treba vojnih obveznika da pozove na vežbu da bi se jedan ciklus obučavanja obavio. Pošto nema dovoljno novca da bi mogle obuke da se rade u kraćem periodu, gleda se da u roku od pet do šest godina svi prođu barem jednu vežbu, da se ljudi obuče - kaže Zorić.

S obzirom na to da se na društvenim mrežama pojavila i informacija da se radi o mobilizaciji, Zorić objašnjava da to nije tačno.

- Da bi se sprovodila vanplanska mobilizacija, država mora da proglasi vanredno ili ratno stanje. A o tome ovih dana nije donesena nikakva odluka. Inače, vežbe se uvek održavaju od maja do oktobra - objasnio je on.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike