Neistina da je Ministarstvo izdalo dozvolu za izgradnju fabrike za preradu opasnog otpada u Leskovcu

18.08.2022

18:50

0

Autor: 24sedam

Neistina da je Ministarstvo izdalo dozvolu za izgradnju fabrike za preradu opasnog otpada u Leskovcu
viber_slika_2022-08-18_22-21-22-645 - Copyright Minstarstvo za zasttitu zivotne sredine

Ministarstvo zaštite životne sredine nije izdalo dozvolu za izgradnju fabrike za preradu opasnog otpada u Leskovcu, niti je za to nadležno. Javnost je obmanuta plasiranjem netačnih informacija koje su odraz nepoznavanja procedura, kako od strane nadležnih u gradskoj upravi grada Leskovca, tako i pojedinih članova gradske skupštine koji su tendenciozno tu temu premestili na politički teren.

U cilju tačnog informisanja javnosti, napominjemo da je Ministarstvo zaštite životne sredine dalo saglasnost na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta Postrojenja za tretman opasnog ambalažnog otpada u Leskovcu u skladu sa Zakonom o proceni uticaja na životnu sredinu. Saglasnost na studiju nikako ne predstavlja dozvolu za realizaciju projekta, već je sastavni deo tehničke dokumentacije. Nosilac projekta je za realizaciju projekta u obavezi da pribavi građevinsku dozvolu ili odobrenje za izvođenje radova kod nadležnog Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (koje je pre postupka izrade studije izdalo lokacijske uslove za predmetni projekat), kao i dozvolu za tretman otpada kod Ministarstva zaštite životne sredine. S obzirom da se nosilac projekta do sada nije obraćao Ministarstvu zaštite životne sredine sa zahtevom za izdavanje dozvole za tretman otpada, optužbe iznete na račun ovog ministarstva su neosnovane i nemaju utemeljenje u činjenicama.

Budući da je donošenju Rešenja o davanju saglasnosti na studiju prethodio postupak određivanja obima i sadržaja studije, indikativno je da lokalna samouprava nije nagovestila da se protivi realizaciji projekta, pa čak nije ni iskoristila mogućnost podnošenja žalbe na prvostepeno rešenje kojim se određuje obim i sadržaj studije. Uprava grada Leskovca i JKP „Vodovod Leskovac“ su kao zainteresovani organi izvršili uvid u Studiju o proceni uticaja, prisustvovali javnoj raspravi i dostavili mišljenje gde se jasno vidi da nisu tražili prekidanje postupka. Stoga je navodno pokretanje spora protiv Ministarstva zaštite životne sredine od strane lokalnog Pravobranilaštva krajnje neozbiljno i neprimereno.

Podsećamo, Ministarstvo zaštite životne sredine nije nadležno za izdavanje dozvole za izgradnju fabrike za preradu otpada, a netačnim tvrdnjama koje se plasiraju u pojedinim medijima šalje se zabrinjavajuća poruka da predstavnici lokalnog parlamenta ne poznaju propise i procedure za realizaciju projekta.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike