Škole masovno zabranjuju mobilne telefone: Direktori i nastavnici podeljenih stavova, ali ministarstvo daje konačan sud

10.09.2022

05:30

0

Autor: 24sedam

Osim nekoliko škola koje su to učinile u Prokuplju, Požarevcu i kod Vršca, u Subotici Osnovna škola „Kizur Ištvan“ ima na snazi ovu zabranu

Škole masovno zabranjuju mobilne telefone: Direktori i nastavnici podeljenih stavova, ali ministarstvo daje konačan sud
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Više škola širom Srbije od početka nove školske godine uvelo je zabranu korišćenja mobilnih telefona tokom nastave, a mnoge već imaju pravilo po kome se uređaji odlažu u kutije na stolu nastavnika, posebne boksove ili ormariće.

Osim nekoliko škola koje su to učinile u Prokuplju, Požarevcu i kod Vršca, u Subotici Osnovna škola „Kizur Ištvan“ ima na snazi ovu zabranu.

- Na nastavničkom veću je doneta odluka i u našoj školi je zabranjeno korišćenje mobilnih telefona, ali ne možemo deci da zabranimo nošenje. Mogu telefon da koriste samo nakon časa. Telefone unose u učionicu i nastavnik ima na stolu mesto gde ih ostavljaju, a dobijaju ih nakon časa. Deca nemaju pravo da drže mobilne telefone kod sebe dok traje nastava. Odluka je doneta jer je prošle godine bilo više slučajeva snimanja na časovima, učenici su snimali i nastavnike, a to je zabranjeno – kaže direktor OŠ „Kizur Ištvan“ Dejan Anđelović.

Pixabay
 

U subotičkoj OŠ „Ivan Goran Kovačić“ učenici ostavljaju mobilne telefone u kutije, i tako je bilo i ranije. Direktorica Branka Bešlić kaže da je takvu situaciju nasledila, da to nije novina u ovoj školi, dok Mirjana Stevanović, direktorica OŠ „Matko Vuković“, u istom gradu, objašnjava da je kod njih oduvek postojala zabrana korišćenja mobilnih telefona, ali se telefoni ne oduzimaju deci pre početka časa.

- U našoj školi se telefon ne koristi na času, nema snimanja i slikanja. Imamo i besplatnu wifi mrežu, jer telefon ne možemo da izostavimo kada se radi gradivo koje zahteva istraživački rad. Ne isključujemo upotrebu u korist znanja i edukacije, ali zna se šta se ne sme. U zakonu jasno piše da oni koji koriste na času telefon krše zakon i ako se toga budemo držali nećemo imati problema. Problem su jedino nastavnici koji nemaju dovoljno suvereniteta, integriteta i autoriteta da održe disciplinu na času, i onda škole moraju da urade nešto. Nastavnik mora da bude dobar čovek, pravedan i odgovaran i da ne koristi mobilni telefon ako to je i deci zabranjeno – kaže Mirjana Stevanović.

Sličnog stava je i Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija. U izjavi za „Blic“ kaže da u školi u kojoj radi od ove godine učenici odlažu mobilne telefone u kutije. Smatra da to ima i pozitivnih i negativnih strana.

- Mislim da zabranama teško možemo nešto da postignemo i dobijemo rezultate koje bismo želeli da dobijemo. Činjenica je da učenici zloupotrebljavaju mobilne telefone kada imaju tu priliku, ali ako nastavnik ima dovoljnan autoritet on će naći način i bez toga da spreči tu zloupotrebu i da ih adekvatno sakcioniše – kaže za „Blic“ Aleksandar Markov.

FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC
 

Napominje da živimo u 21. veku, postoje digitalni udžbenici, i digitalnu tehniku bi trebalo da iskoristimo u svrhu obrazovanja. Postoje razne aplikacije koje mogu da budu korisne za školu i saglasan je da ih treba iskoristiti.

- U praksi neke od aplikacija i ja koristim, kada ima slobodnog vremena iskoristimo ih i da utvrdimo gradivo, zatim za kvizove, učenici mogu da rešavaju zadatke putem mobilnih telefona. Dakle, ne mora se nužno na telefone gledati kao na zlo, već kao na realnost. Svi ih koristimo, ali treba naći način da se zloupotrebe na času spreče. Nastavnici nisu jedinstveni oko tog stava, čak ni ja ne bih mogao da kažem šta je najbolje rešenje, ali ne bih išao u zabrane, već bih se trudio da ih iskoristimo u edukativne svrhe – poručuje Markov.

Međutim, Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola, kaže za „Blic“ da treba ukinuti mobilne telefona, ali ne samo učenicima, već i nastavnicima i direktorima, svima koji su zaposleni u školama.

- Telefone mogu ostaviti u „fioku“, posebnu natkasnu ili da ih čuva pomoćnik direktora, a kada se završe časovi mogu uzeti svoj uređaj i da ga koriste do mile volje. Budite ubeđeni da ako neko ima 15 godina i dobije poruku od simpatije da će prekinuti sve ostalo i više ništa drugo ga neće zanimati osim te poruke. Nema sile koja će ga zaustaviti da ne odogovori na tu poruku. Dešava se da ih usred časa zovu majke i bake, ili deke. Prema tome, mobilne telefone ne u školama, ne na časovima i to nije moja ideja, već ideja svih profesora u srednjim stručnim školama, sigurno da im smeta korišćenje, a naročito zloupotrebe i kada đaci snimaju i objavljuju snimke na društvenim mrežama – kaže Milorad Antić.

Antić kaže da bi u zabranu ove vrste trebalo uključiti savet roditelja, nastavničko veće i da se u svakoj školi usvoji pravilnik.

Pixabay/coyot
 

- I ministar prosvete je to navodio, ali akcija treba da bude šira i da ne bude samo da pričamo, a da na kraju ništa ne uradimo. Ne treba ni nastavnici da su povlašćeni, ili direktori i tetkice, niko ne treba da ima u školi mobilni telefon. Uređaji mogu da se čuvaju u posebnim prostorijama, i sigurno će biti gužve zbog toga u većim školama na početku i na kraju časa, ali mora da se vodi računa, posle će se svi navići. Sigurno bi bilo i otpora roditelja i đaka, ali će bez telefona sigurno deca više učiti i više će zapamtiti, a neće snimati sve i svašta – poručuje Milorad Antić.

Da li će škola uvesti zabranu korišćenja mobilnih telefona u toku nastave u Srbiji je prepušteno isključivo svakoj školi. Mediji koji su se obratili Ministarstvu prosvete dobili su odgovor da je „Zakon je po tom pitanju jasan i da se korišćenje mobilnih telefona smatra težom povredom i za nju je zaprećen ukor direktora i ukor nastavničkog veća“.

- Prema važećem Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja korišćenje mobilnog telefona na času smatra se težom povredom obaveza učenika. Istim Zakonom propisana je autonomija ustanove koja podrazumeva autonomiju pri donošenju statuta, razvojnog plana, programa, godišnjeg plana rada, pravila ponašanja u ustanovi, korišćenje mobilnih i drugih elektronskih uređaja u edukativne svrhe i drugo – odgovorili su medijima iz Ministarstva.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike