Tužilaštvo u Valjevu podnelo žalbu na rešenje suda kojim se usvaja zahtev za rehabilitaciju Nikole Kalabića

31.08.2022

12:33

0

Viši sud u Valjevu doneo je rešenje 5. jula kojima se usvaja zahtev za rehabilitaciju nekadašnjeg komandanta Gorske kraljeve garde Jugoslovenske vojske u otadžbini

Tužilaštvo u Valjevu podnelo žalbu na rešenje suda kojim se usvaja zahtev za rehabilitaciju Nikole Kalabića
Nikola Kalabić (3) - Copyright Wikipedia

Tužilaštvo u Valjevu podnelo je žalbu na rešenje Višeg suda u Valjevu, kojim se usvaja zahtev za rehabilitaciju Nikole Kalabića.

Žalba je podneta juče.

Viši sud u Valjevu doneo je rešenje 5. jula kojima se usvaja zahtev za rehabilitaciju nekadašnjeg komandanta Gorske kraljeve garde Jugoslovenske vojske u otadžbini Nikole Kalabića.

Tokom desetogodišnjeg postupka, Viši sud u Valjevu saslušao je više svedoka i ostvario uvid u niz dokumenata pribavljenih iz ovdašnjih istorijskih arhiva i vojnih institucija.

Zahtev za rehabilitaciju podnela je pre deset godina Valjevka Vesna Dragojlović, Kalabićeva unuka. Prvo rešenje o rehabilitaciji Nikole Kalabića isti sudija je doneo krajem aprila 2017. godine. Ali, ovo rešenje je, posle žalbe protivnika predlagača, ukinuto početkom maja 2018. godine. Predmet je vraćen prvostepenom sudu na ponovni postupak.

Podsetimo, Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je 2018. rešenje o rehabilitaciji nekadašnjeg komandanta Gorske garde Kraljevske vojske u otadžbini Nikole Kalabića i vratio predmet Višem sudu u Valjevu na ponovno odlučivanje.

Da podsetimo, u opširnom obrazloženju novog rešenja o rehabilitiaciji, na 54 strane, a prvo je bilo na 36, sudija Obradović je podsetio da je advokat Goran Branković u završnoj reči konstatovao da je jasno da Nikola Kalabić nije bio pripadnik okupacionih oružanih snaga, niti pripadnik kvislinških formacija.

Kako se navodi, tokom 10 godina dugog postupka, osim saslušavanja svedoka, razmatrani su i dokumenti iz brojnih institucija, među kojima su Međuopštinski istorijski arhiv Valjevo, Ministarstvo odbrane i Vojni arhiv iz Beograda, Arhiv Srbije, Vojni sud u Kruševcu, Institut za savremenu istoriju, Arhiv Jugoslavije, Bezbednosno-informativna agencija, Ministarstvo pravde.

Rešenjem o rehabilitaciji sud je utvrdio da se ništavim od trenutka donošenja smatra sedam odluka Državne komisije za utvrdivanje ratnih zlocina okupatora i njihovih pomagaca tokom Drugog svetskog rata, donetih od marta do septembra 1945, kao i četiri odluke Zemaljske komisije za utvrdivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagaca tokom Drugog svetskog rata, donete od aprila do oktobra 1945, koje se odnose na Nikolu Kalabića.

Ništavim se smatra i rešenje Sreskog suda u Mionici od 11. septembra 1946, kojim je Kalabicu konfiskovana nepokretna imovina. Ništave su i sve pravne posledice tih odluka, konstatovano je u rešenju Višeg suda u Valjevu i navedeno da se rehabilitovano lice, Nikola Kalabić, smatra neosuđivanim.

Sud je našao da su odluke Državne komisije iz perioda od marta do septembra 1945. godine donete iz ideološko-političkih razloga i zbog toga je uvažen zahtev za rehabilitaciju Nikole Kalabića kao osnovan.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike