RFZO izneo podatke: Povećan broj parova na vantelesnoj oplodnji, brojka sada prelazi 5.000!

22.08.2022

11:10

0

RFZO ove godine dva puta proširio prava iz oblasti vantelesne oplodnje

RFZO izneo podatke: Povećan broj parova na vantelesnoj oplodnji, brojka sada prelazi 5.000!
vantelesna oplodnja - Copyright Opština Kikinda

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) saopštio je danas da je od početka godine 5.250 parova uputio na postupak vantelesne oplodnje, što je u odnosu na isti period lane za 800 parova više.

RFZO ističe da je, od trenutka kada je podignuta starosna granica za žene sa 43 na 45 godina života za postupak vantelesne oplodnje do danas, na vantelesnu oplodnju upućeno oko 90 žena koje imaju više od 43 godine.

Podseća se da je, u skladu sa demografskom politikom države, RFZO ove godine dva puta proširio prava iz oblasti vantelesne oplodnje.

Sada žene do 45 godine sa svojim partnerom, koje apliciraju za vantelesnu oplodnju, za prvo dete imaju pravo na neograničeni broj stimulisanih postupaka vantelesne oplodnje, neograničeni broj kriomebritransfera i pravo na neograničeni broj zamrzavanja embriona, dok za drugo dete imaju pravo na dva stimulisana postupka, tri kriomberiotransfera i pravo na neograničeno zamrzavanje embriona. Navedeno je da je postupak vantelesne oplodnje omogućen i parovima kod kojih muški partner ima problem sa azospermijom, a koji prethodno imaju zamrznut materijal.

Usluge vantelesne oplodnje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja u 2022. godini se pružaju u sedam državnih ustanova, kao i u 13 privatnih ustanova, što je za tri više nego u prethodnoj godini, saopštio je RFZO.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike