Uskoro neće biti redova na šalterima: Nova aplikacija RFZO će sadržati sve podatke koji vam trebaju

15.08.2022

08:42

0

Aplikacija će u nekoliko klikova pokazati pregled potvrda za oslobađanje od plaćanja participacije...

Uskoro neće biti redova na šalterima: Nova aplikacija RFZO će sadržati sve podatke koji vam trebaju
Ilustracija - Copyright Profimedia

Republički fond za zdravstveno osiguranje saopštio je da razvija aplikaciju mRFZO za pametne telefone i tablete, koja će omogućiti brz i jednostavan uvid u podatke iz matične evidencije.

Upotrebom aplikacije biće moguće da bez odlaska na šalter, građani dođu do podataka o podnetim prijavama za obavezno socijalno osiguranje, overi zdravstvene kartice, nadležnoj ispostavi, navedeno je u saopštenju.

Aplikacija će u nekoliko klikova pokazati pregled potvrda za oslobađanje od plaćanja participacije, stomatoloških potvrda, overe pomagala, pregled bolovanja, putnih troškova, INO obrazaca i ocena lekarskih komisija.

Za decu stariju od 15 godina, roditelj kao nosilac osiguranja, ima mogućnost pregleda osnovnih podataka, ali podaci o ostvarenim pravima deteta starijeg od 15 godina neće biti dostupni roditelju.

Razlog za to je, kako je navedeno, činjenica da se aplikacija razvija u skladu sa svim propisima koji se odnose na zaštitu podataka o ličnosti i prava pacijenata.

Mobilna aplikacija Republičkog fonda biće dostupna osiguranim licima jednostavnim preuzimanjem preko Google Play Store, Apple App Store i AppGallery. Predviđena su dva načina pristupa aplikaciji - preko LBO i broja zdravstvene kartice ili preko mejla i lozinke.

Pristup pomoću LBO i broja zdravstvene kartice omogućava ograničen uvid u podatke, zbog zaštite podataka o ličnosti.

Pristup putem mejla i lozinke, koji podrazumeva i prethodnu verifikaciju naloga od strane ovlašćenih lica u Republičkom fondu, omogućava uvid u sve dostupne podatke i pristup svim funkcionalnostima, saopštio je RFZO.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike