Dr Bekić: Do kraja avgusta blagi pad broja inficiranih, ali početkom septembra doći će do skoka

14.08.2022

20:49

0

Autor: 24sedam

Direktor Doma zdravlja Savski venac i koordinator procesa imunizacije u Beogradu Zoran Bekić rekao je za RTS da je sedmi talas u toku i da je epidemiološka situacija zabrinjavajuća

Dr Bekić: Do kraja avgusta blagi pad broja inficiranih, ali početkom septembra doći će do skoka
Zoran Bekić - Copyright Printscreen/YouTube/Happy

Doktor Zoran Bekić rekao je da je sedmi talas koronavirusa u toku i da je epidemiološka situacija zabrinjavajuća. Imunizacija u Srbiji je usporena, u julu je aplikovano 25.000 doza, naveo je Bekić.

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 3.767 novozaraženih koronavirusom od ukupno 9.374 testirana uzorka. Od posledica kovida 19 preminulo je 11 osoba. 

Beogradski domovi zdravlja - odnosno kovid ambulante uglavnom rade do 20 časova. Zbog pogoršanja epidemijske situacije 24-časovno dežurstvo imaju domovi zdravlja Palilula, Novi Beograd i Zemun. 

Direktor Doma zdravlja Savski venac i koordinator procesa imunizacije u Beogradu Zoran Bekić rekao je za RTS da je sedmi talas u toku i da je epidemiološka situacija  zabrinjavajuća.

RINA
 

- Nalazimo se u zaravnjenju pika koji je bio sredinom jula, u proseku imamo 5.500 pacijenata dnevno u Srbiji - kaže Bekić.

- Za prethodnih mesec dana u kovid ambulantama našeg Doma zdravlja se pregleda oko 5.000 osoba, polovina su bili prvi pregledi, 45 posto su bili pozitivni pacijenti. Zastupljene su sve starosne grupe, možda najviše u 5. i 6. deceniji, oko 20 odsto - istakao je doktor.

Prema njegovim rečima, sve više je inficirane dece, dnevno između troje i desetoro.

Gotovo trećina testiranih u Srbiji su pozitivni. Očekuje nas povratak ljudi sa godišnjih odmora i početak škole.

Dr Bekić kaže da očekuje da će do kraj avgusta doći do blagog pada broja inficiranih ali početkom septembra doći će do skoka i taj skok će se uvećati u kasnu jesen.

Usporena imunizacija 

Dodaje da je usporena imunizacija u Srbiji, u julu je aplikovano 25.000 doza.

- Svi oni građani koji su prvu, drugu i treću dozu dobili tokom 2021. imunitet su suštinski izgubili kao i najveći broj onih koji su koronu imali u januaru i februaru, neophodno je dobiti četvrtu dozu, znamo ko su ugrožene grupe pacijenata - navodi Bekić.

Broj od marta do sada je oko 50.000 osoba koje su to dobile - manje od jedan odsto populacije što je, kako kaže, malo.

AP Photo/Lisa Leutner, File
 

Apelujem da se to zaista pojača, kaže doktor.

Govoreći o početku škole, Bekić je rekao da očekuje da će školska godina da krene na vreme - pad brojeva za sada je ohrabrujući.

- Videćemo šta će da se dešava posle toga. Poruka se zna - ne želimo da budemo deo neke loše statistike, treba da budemo odgovorni da se vakcinišemo, da smo oprezni i da se pridržavamo svih mera, za ostalo će se pobrinuti zdravstveni sistem - zaključio je dr Bekić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike