Nastavnici na mukama! Učenici ih maltretiraju, a roditelji su još gori: Prete nam tužbama, položajem, pa čak i batinama!

01.02.2022

19:20

0

Roditelji često prete nastavnom osoblju tužbama, a nije retkost ni da ih fizički napadaju

Nastavnici na mukama! Učenici ih maltretiraju, a roditelji su još gori: Prete nam tužbama, položajem, pa čak i batinama!
Vršnjačko nasilje - Copyright Profmedia

Javnost je šokirao snimak vandalizma u srednjoj školi "Nikola Tesla" u Batočini na kome se vidi kako đak prevrće školsku klupu dok ga ostali učenici bodre. Ispred njega stoji nastavnica, koja je očigledno nemoćna, i gleda ga sve dok nije odlučio da skloni klupu.

Na istom snimku kasnije se čuje učenik koji objašnjava nastavnici da nije učio i da ne može da odgovara zbog toga.

Nakon njenog insistiranja, on počinje da viče i psuje.

- Pa j...te ne mogu danas da odgovaram nisam učio, j...te koji k...c! - kaže u jednom trenutku. 

Ono što ostavlja mučan utisak jeste to što nastavnica izgleda prilično nemoćno u ovoj situaciji. Sagovornici 24sedam slažu se u tome da je nasilja u školama uvek bilo, ali je sada ono vidljivije zbog novih tehnologija.

Valentina Ilić iz Sindikata obrazovanja Srbije kaže za 24sedam da nasilna deca u potpunosti imaju pokriće roditelja za svoje bahato ponašanje. To ilustruje time što i sami roditelji često prete nastavnom osoblju.

- Roditelji prete advokatima i tužbama, a onda se nastavnici najčešće povlače jer nemaju ni novca ni vremena da se sude. Inače, nasilja dece nad prosvetnim radnicima je uvek bilo. Imali smo 2020. godine  situaciju da je devojčica napala nastavnicu nožem. E onda se ispostavilo da ne smeju da se iznose podaci maloletne učenice, uz to je majka bila na nekoj poziciji u opštini, a otac je radio u školi, tako da je nastavnica prošla kroz proceduru i doživela takve posledice da ne znam ni kako obavlja nastavu - objasnila je ona.

Profmedia
Vršnjačko nasilje

 

Ipak, Zakon o osnovama obrazovanja i vaspitanja predviđa kazne i obaveze učenika. Između ostalog, učenik mora da poštuje školska pravila i ličnost drugih učenika, nastavnika i ostalih zaposlenih u školi. Takođe, ima i obavezu da čuva imovinu škole.

Kazne za nepoštovanje, u zavisnosti od težine povrede, mogu biti od opomene do izbacivanja iz škole.

Međutim, Ilićeva kaže da se najteže kazne veoma retko primenjuju i da se deci najčešće gleda kroz prste.

- Postoje timovi za borbu protiv nasilja, što vršnjačkog, što protiv zaposlenih. Što se tiče vrščnjačkog, ono se nekako i istera do kraja, ali nasilje nad nastavnim osobljem, čini mi se, često se opravdava time da su to samo deca, da treba prevazići sve i tako dalje. I direktori škola u velikom broju slučajeva hoće da nekako zataškaju takve napade, a postoji i veliki pritisak roditelja na nastavnike. S druge strane, svaki čovek se plaši za svoje radno mesto, pa se nastavno osoblje povlači u toj priči - navela je Ilićeva. 

Ali pretnje tužbama i advokatima nisu jedini vid nasilja koje trpi nastavno osoblje od strane roditelja. Nije retkost da se preti i batinama, što je Ilićeva i doživela.

- Radila sam 25 godina u srednjoj školi gde sam doživela pretnju roditelja jer sam saznala da je dete dilovalo i koristilo narkotike. Te informacije sam dobila od učenika i roditelja. Ali detetova majka me je fizički napala i pretila mi da će da me tuži. Epilog cele priče je da dete nije završilo prvi razred zbog mnogo loših ocena, a na kraju je umrlo od droge - rekla je ona.

Ispričala je i priču o učitelju koji je detetu oduzeo mobilni telefon na času nakon nekoliko opomena da prestane da ga koristi.

- A onda je u školu došao roditelj koji ga je fizički napao - objasnila je Ilićeva, i dodala da je ovaj problem potrebno rešavati sistemski, a ne pojedinačno, kao što se sada radi.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković za 24sedam kaže da je liberalizacija obrazovanja kriva za sve.

- Sami smo krivi za ovakve situacije jer decu učimo da imaju mnogo prava, ali ih ne učimo obavezama. Promenama zakona, još 2003. godine, uplovili smo u liberalizaciju obrazovanja, a svaki zakon daje sve veća prava učenicima i sve manja nastavnicima - rekla je Jankovićeva.

Jasna Janković, Printscreen Youtube infoUSPRS
Jasna Janković

 

Ona podseća da je nekada 25 izostanaka bila gornja granica, a sve preko toga značilo je izbacivanje iz škole.

- Na početku karijere, dvehiljaditih godina, maturanti srednje škole u kojoj sam radila su bili izbačeni jer su napravili probleme i prekršili disciplinu. A sada smo tim promenama, kojima smo navodno štitili đake, kao mete postavili nastavnike i decu koja vode računa i koja su lepo vaspitana - objašnjava Jasna Janković.

- Sad smo u situaciji koja je nezdrava i koja može da se promeni samo ako svi odlučimo da nam je obrazovanje važno. A do tada nemamo šanse da bilo šta popravimo. Dok se deca prema školi ophode kao nebitnoj, jer učenje nema veze sa diplomom i računaju na zaposlenje preko veze, mi nemamo šanse - kaže ona.

Jankovićeva je ispričala da, pored snimka koji je nastao u Batočini, postoji i slučaj koji se pre godinu dana odigrao u srednjoj školi u kojoj ona radi.

- Jedan učenik je nasred časa, pred učionicom punom đaka, udario šamar svojoj profesorki. Nakon toga je brzo prebačen u drugu školu i sve se odigralo tako kao da se ništa nije desilo. Međutim, profesorka je bila okačena na stub srama! Mislim da je takvo objašnjenje sasvim dovoljno - zaključila je Jasna za naš portal.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike