Lažne diplome širom Srbije: Pre Novog Sada "kupovali znanje" u Kragujevcu i Nišu!

22.11.2021

07:00

2

Nadležni najavljuju nova hapšenja i to ne samo u Novom Sadu, a sumnja se, da lažiranja diploma ima na još nekim privatnim fakuitetima

Lažne diplome širom Srbije: Pre Novog Sada "kupovali znanje" u Kragujevcu i Nišu!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Hapšenje 17 osoba zbog sumnje da su učestvovali u falsifikovanju fakultetskih diploma u Novom Sadu treća je ovogodišnja velika akcija policije, odeljenja za borbu protiv korupcije u tužilaštvima i Ministarstva prosvete u Srbiji. Odgovorni za izdavanje lažnih diploma već su uhapšeni u Kragujevcu i Nišu.

Nadležni najavljuju nova hapšenja i to ne samo u Novom Sadu. Sumnja se, kako nezvanično saznajemo, da lažiranja diploma ima na još nekim privatnim fakultetima u Srbiji.

Ministarstvo prosvete procenjuje da je gotovo svaka deseta diploma u Srbiji falsifikovana. Kako su ranije naveli iz Republičke prosvetne inspekcije, falsifikuju se ne samo diplome visokih škola iz manjih sredina ili privatnih fakulteta već i najuglednijih univerziteta.

Cene diploma kreću se, kako saznajemo, od 2.000 do 10.000 evra. Najniža cena odnosi se samo na diplomu, odnosno kad je osobi potrebna samo izrada završnog rada. Cena se uvećava ako osoba ne želi da prisustvuje odbrani, pa za nju to čini neko drugi.

Zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj, da podsetimo, iza rešetaka su  se našli G. К. (48) odgovorno lice Univerziteta „Union-Nikola Tesla“, kao i A. К. (28) i M. A. (35), zaposlene na univerzitetu. Zbog sumnje da su počinili krivično delo trgovina uticajem i falsifikovanje isprave uhapšeni su policijski službenici LJ. N. (42), D. S. (29) i D. M. (49) .

Kosovski Albanci doktori nauka

Uhapšeni su i A. M. (31), M. J. (38), M. R. (25), M. M. (24), D. T. (61), T. S. (35), I. S. (35), B. M. (32), A. L. (44) i N. S. (47) zbog sumnje da su takođe trgovali uticajem. Među njima je i Trivun Ivković (72), nekadašnji upravnik KPZ Sremska Mitrovica.

Od januara prošle do marta ove.godine G. К. je koristeći službeni položaj pribavio drugim osobama uverenja o stečenom visokom obrazovanju, a univerzitetu imovinsku korist od oko 960.000 dinara.

24sedam
 

Posle “Afere indeks” još jedna krupna afera potresla je Univerzitet u Kragujevcu. U martu ove godine, da podsetimo, otkriveno je nelegalno izdavanje diploma Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu medicinskim sestrama iz Hrvatske, kao diploma doktora nauka stečenih na različitim fakultetima, uglavnom za menadžment i ekonomiju, koje su izdate građanima sa Kosova i iz Severne Makedonije.

Bivši rektor kragujevačkog Univerziteta Nebojša Arsenijević povezuje se sa 61 falsifikovanom diplomom od kojih su 45 izdate hrvatskim državljanima, 14 kosovskim Albancima, a na spisku su i dve doktorske disertacije jedna lekaru u BiH i druga na Kosovu. Poništene su, potom, 22 diplome Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu medicinskim sestrama iz Hrvatske, kao i 15 diploma doktora nauka, koje su izdate građanima sa Kosova i iz Severne Makedonije.

Na univerzitetu ne postoji nijedan dokaz da su oni upisali doktorske studije, nema podataka o položenim ispitima, nostrifikaciji prethodno stečenih diploma i nema traga o uplaćenom novcu za školovanje. Postoje samo diplome koje su im izdate. Ovo je izjavio rektor Univerziteta u Kragujevcu profesor Nenad Filipović.

Milionska šteta

Osim materijalne koristi koju su, kako se sumnja, pojedini profesori ostvarili, dodatno sramotan deo ove afere  je činjenica da su pojedini “albanski studenti” sa KiM doktorirali u Kragujevcu na temama koje se odnose na Kosovo kao nezavisnu državu.

Epilog afere "Indeks" u Kragujevcu

Nešto više od 10 godina od prvog ročišta u aferi “Indeks”, najvećem korupcionaškom skandalu u Srbiji, 12 profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu i četvorica posrednika koji su im dali mito za kupovinu ispita, osuđeni su na višedecenijsku kaznu zatvora. Univerzitetrski profesori osuđeni su na ukupno 61 godinu zatvora.

Presuda je izrečena 6. decembra 2019. godine, a pisana 17 meseci i tek u maju ove godine počelo se sa njenim uručivanjem strankama u postupku.

Hapšenja su počela još 2007. godine. Na prvoj optužnici našlo se 37 optuženih, a drugom je obuhvaćeno 49 osoba, pre svega onih koji su davali mito za polaganje ispita. Optužnice su spojene za 89 optuženih za 122 krivična dela i 250 radnji.

Suđenje je počelo u septembru 2009. godine, a dva puta se kretalo ispočetka. U međuvremenu, za gotovo polovinu optuženih za davanje mita i zloupotrebu službenog položaja postupak je obustavljen zbog zastarelosti.

Aferu je razotkrilo sadašanje rukovodstvo Univerziteta koje je otkrilo sumnjive doktorske disertacije štampane tokom 2016. godine. Kosovski Albanci postajali su u Kragujevcu doktori nauka ekonomije, prava. Na svim lažnim diplomama, kako je utvrđeno veštačenjem, stoji verodostojan potpis bivšeg rektora Univerziteta Nebojše Arsenijevića.

Profimedia
 

U celu aferu uključen je Evropski centar za mir i razvoj (ECPD) koji je ovakve studije izvodio zajedno sa Univerzitetom, a na čijem čelu je bio Arsenijević, koji je imao i nekoliko funckija u ECPD. Takve studije međutim, nikad nisu ni bile dozvoljene ni akreditovane, a ECPD u Srbiji nije imao dozvolu.

Studenti iz Hrvatske, kako je utvrđeno, nikad nisu platili školarinu. Prema procenama, šteta samo od školarine je veća od osam miliona evra, a dobit pojedinaca veća od milion evra.

"Pali" i posrednici

U junu ove godine otkrivene su slične malverzacije i u srednjoškolskom obrazovanju. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu i Ministarstvom prosvete, rasvetlili su malverzacije u oblasti srednjoškolskog obrazovanja i uhapsili 34 osobe, od kojih je sedam zadržano u pritvoru.

Zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj, uhapšeni su: Z. J. (58), odgovorno lice Srednje škole "Dositej" i Srednje tehničke škole u Beogradu, O. Z. (49) odgovorno lice Srednje škole "Dositej", J. B. (35) i J. M. (38), zaposlene u Srednjoj školi "Dositej", kao i D. Ž. (36), bivše odgovorno lice Srednje tehničke škole, M. C. (40), odgovorno lice Srednje tehničke škole, kao i zaposlene u toj školi B. J. (42) i D. L. (42).

Takođe, zbog sumnje da su pomagali u zloupotrebi službenog položaja, uhapšeni su posrednici N. S. (47), M. M. (56), LJ. I. (61), kao i 23 kandidata učenika koji se sumnjiče da su davali novac za dobijanje diploma.

Z. J. se sumnjiči da je za unapred dogovorenu novčanu nadoknadu omogućavao učenicima da bez pohađanja nastave i prisustva na ispitima steknu diplome o stečenom srednjem obrazovanju, prekvalifikaciji ili dokvalifikaciji na smerovima koji se nalaze u okviru srednjih škola u kojima je on odgovorna osoba.

SSS za 3.000 evra

Klupko je počelo da se odmotava kad je jedan od "maturanata" konkurisao za posao, čija je diploma poslodavcu bila sumnjiva. Provera je utvrdila da su u poslovnim knjigama lažirani podaci o polaganju ispita, ali da to nije jedini slučaj. Cena diplome za srednju stručnu spremu bila je od 3.000 do 5.000 evra.

Stiže na kućnu adresu

Nije tajna da je uz malu sumu novca veoma lako doći do seminarskog i diplomskog rada. Samo je potrebno reći temu i rok do kada treba da bude urađena i bez susreta sa osobom rad, kad se uplati suma stiže na adresu. Za takav vid "polaganja" postoje sajtovi na netu.

Srednja škola "Dositej" nalazi se u Nušićevoj ulici u Beogradu, dok je Srednja tehnička škola registrovana na istoj adresi, kao i Ortopedski zavod "Rudo" na Senjaku. Iako je upis u srednju školu krajem juna i početkom jula, u ovu školu kandidati su mogli da se upišu tokom cele godine.

Kandidati nisu dolazili u školu, niti su polagali ispite. Profesori su im upisivali ocene, iako đaka nikad nisu videli. Od cene ispita, deo je išao nastavniku ispitivaču, obično od 300 do 500 dinara po učeniku. Kako saznajemo, svi računari u školi su "zaplenjeni", kao i mobilni telefoni pojedinih profesora.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike