Najnoviji korona presek: Korona popušta, danas 1.000 manje zaraženih

07.08.2022

15:06

0

Epidemiološka slika Srbije

Najnoviji korona presek: Korona popušta, danas 1.000 manje zaraženih
24sedam - Copyright 24sedam

U Srbiji je u prethodnih 24 sata na koronavirus testirano 9,787 osoba od kojih je 4.182  novozaraženo.

Na respiratoru se nalazi 31 pacijent, a preminulo je devet osoba.

Jučerašnji presek

U Srbiji je juče registrovano 5.280 novih slučajeva koronavirusa, bilo je testirano 13.140 uzoraka, preminulo je 13 osoba, na respiratorima je bio 31 pacijent.

Šta ako se zarazite na letovanju?

Besplatan karantinski smeštaj ukinut je kada su kovid mere prestale da važe u mnogim državama gde već godinama srpski turisti odlaze na odmor. Međutim, sada ukoliko se zarazite koronom u inostranstvu imate dve opcije.

Kako smo uspeli da saznamo u JUTA, jedna opcija je karantin u apartmanu, ako lekar proceni da imate lakšu formu bolesti, ili smeštaj u bolnici. Druga opcija, koja važi samo za Grčku, jeste da izrazite želju da se vratite u Srbiju, ali bi to bilo moguće samo ako ste došli na letovanje sopstvenim prevozom. 

Troškove bolnice možete pokriti ako imate putno zdravstveno osiguranje, ali se postavlja pitanje da li ova polisa pokriva troškove smeštaja u apartmanu ili hotelu, ukoliko doktor proceni da turista ima lakšu formu bolesti i da nije za bolnicu. 

Međutim, u slučaju da putnik nema polisu osiguranja, onda će sam snositi sve troškove, upozorava direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić.

- Nema više karantinskog smeštaja koji je besplatan. Ranije su Grčka i Turska obezbeđivale karantin, ali to je ukinuto kada su ukinute sve mere. Ukoliko neko dobije koronu na letovanju onda mora biti u karantinu. Ako nema polisu zdravstvenog osiguranja, onda troškove snosi sam putnik, a da do toga ne bi došlo važno je da imaju polise koje bi pokrile troškove. Jer neke od osiguravajućih kuća pokrivaju i troškove karantina, zbog čega je važno obratiti pažnju na to koju polisu osiguranja kupujete - kaže Seničić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike