Zajednička vežba srpske i francuske policije: Bratske jedinice u rešavanju talačke situacije

22.10.2020

15:33 >> 19:30

0

Autor: autor26

Pripadnici SAJ-a i RAID-a pokazali su spremnost i obučenost da se suoče sa najvećom pošasti u svetu - terorizmom, izjavio je direktor policije Vladimir Rebi

Zajednička vežba srpske i francuske policije: Bratske jedinice u rešavanju talačke situacije
Copyright Promo / Ministarstvo unutrašnjih poslova

Direktor policije Vladimir Rebić i ambasador Francuske Žan Luj Falkoni prisustvovali su danas zajedničkoj antiterorističkoj vežbi pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Specijalne jedinice francuske policije RAID.

– Zadovoljstvo mi je što sam prisustvovao vežbi i uverio se u sposobnost pripadnika ove dve specijalne jedinice, koji su pokazali spremnost i obučenost da se suoče sa najvećom pošasti u svetu – terorizmom – poručio je Rebić.

Promo / Ministarstvo unutrašnjih poslova

Borba protiv terorizma

Zahvalivši se kolegama iz kriminalističke policije Francuske na izuzetnoj saradnji u razmeni informacija na nivou borbe protiv terorizma, Rebić je istakao da su za uspešne rezultate u ovoj oblasti pre svega važne operativne informacije i operativni rad na terenu, kako bi se izbegle neželjene situacije.

– Ministarstvo unutrašnjih poslova značajne resurse ulaže u borbu protiv terorizma, i smatram da je naša Specijalna antiteroristička jedinica jedna od najboljih u ovom delu Evrope – istakao je direktor policije i dodao da je saradnja sa elitnim jednicama kao što je RAID od velikog značaja.

Ambasador Francuske u Srbiji Žan Luj Falkoni ocenio je da i ova pokazna vežba svedoči posvećenosti francusko-srpske saradnje u oblasti unutrašnje bezbednosti.

– Antiteroristička vežba koju su pripadnici RAID-a i SAJ-a obradili ove godine tragično je svojstvena Francuskoj, imajući u vidu da se radi o bliskoj borbi i neutralizaciji terorista u različitim opasnim situacijama, pre svega u zatvorenom prostoru. Ovakve razmene iskustava su izuzetno važne za članove obe jedince, jer kroz upoređivanje različitih tehnika i razmenu iskustava unapređuju svoj rad – rekao je ambasador Francuske.

Promo / Ministarstvo unutrašnjih poslova

Bratske jedinice

On je naglasio da će se saradnja između ove dve bratske jedinice nastaviti i u budućnosti.

Komandant SAJ-a Spasoje Vulević istakao je da je današnja vežba sa RAID-om osma po redu.

– U saradnji sa RAID-om upoznali smo se sa standardnim operativnim procedurama koje koristi ova jedinica i sproveli zajedničku obuku. Nažalost, terorizam je svetska pretnja i ono sa čim se suočila francuska policija i francuski narod u zadnjih nekoliko godina, i iskustvo RAID-a u tim tragičnim i kritičnim situacijama, koje su nama preneli, veoma nam je značajno – zaključio je Vulević.

U pokaznoj vežbi pripadnici SAJ-a prikazali su akciju u rešavanju talačke situacije, primenom taktičke bliske borbe u zatvorenom prostoru.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike