Ko će imati starateljstvo nad ćerkom Zorana Marjanovića? Advokat objasnio kakva je pravna procedura i da li rodbina ima prvenstvo!

25.07.2022

19:00

0

Suđenje Marjanoviću počelo je u novembru 2019. godine, a prvostepena presuda ne znači da je suđenju došao kraj

Ko će imati starateljstvo nad ćerkom Zorana Marjanovića? Advokat objasnio kakva je pravna procedura i da li rodbina ima prvenstvo!
Zoran Marjanović sud - Copyright ATAImages/M.M. Profimedia Pixabay

Zoran Marjanović, koji je optužen za ubistvo supruge, pevačice Jelene Marjanović, proglašen je krivim i osuđen na 40 godina zatvora. Nakon izricanja prvostepene presude određen mu je pritvor. Iako ova presuda nije pravosnažna, već sada se spekuliše ko bi mogao da preuzme starateljstvo nad njegovom maloletnom ćerkom, ukoliko Apelacioni sud potvrdi donetu presudu. 

Marjanoviću je, podsetimo, sud vratio puno starateljstvo nad detetom, koje mu je oduzeto posle smrti supruge. On se od 12. juna 2018. branio sa slobode, pošto mu je tog dana Apelacioni sud ukinuo pritvor, u kojem je bio deset meseci. Bio je uhapšen 15. septembra 2017. godine, godinu i po od ubistva. I pre toga bio je privođen, ali je nakon ispitivanja u policiji i na poligrafu puštan zbog nedostatka dokaza. 

Advokat Ivan Simić je, u razgovoru za 24sedam, objasnio kakva je pravna procedura kada je reč o preuzimanju starateljstva nad detetom u slučaju kada je jedan roditelj u pritvoru ili na izdržavanju kazne, a drugi lišen života. Takođe, pojasnio je da li bi starateljstvo mogao da preuzme i neko od bližih rođaka. 

Foto: Privatna arhiva
Advokat Ivan Simić

- Pre svega, presuda Zoranu Marjanoviću je prvostepena, a kako će u ovom slučaju reagovati organ starateljstva, to sada ne znamo, jer sve zavisi od usmerene procene. Takođe, da li će detetu biti postavljen privremeni staratelj zavisi takođe i od toga koliko će eventualno trajati pritvor, ukoliko je uopšte određen. Ponavljam, ne možemo znati i predviđati razvoj događaja na nivou pretpostavke jer je Marjanoviću izrečena tek prvostepena presuda, i zato bi trebalo sačekati pravosnažnost. S druge strane, ukoliko je jedini roditelj deteta u pritvoru, nužno je da dete ima staratelja, odnosno zakonskog zastupnika koji se stara o pravima i interesima deteta. A to može biti neko iz redova organa starateljstva ili neko od srodnika. Dakle, da budemo jasni, postavljanje privremenog staratelja ne znači da je roditelj koji je u pritvoru lišen roditeljskog prava. Licitiranje oko toga da li bi rodbina sada mogla da preuzme trajno starateljstvo nad detetom je neozbiljno, jer presuda u ovom slučaju još uvek nije pravosnažna - kaže advokat. 

Simić napominje da kada su situacije u praksi drugačije, odnosno, kada o detetu potencijalno može da se stara drugi roditelj ako je, recimo, roditelj koji je do tada samostalno vršio roditeljsko pravo u pritvoru ili na izdržavanju kazne, u tom slučaju bi i mogao da reaguje Centar za socijalni rad po službenoj dužnosti. Centar može postaviti privremenog staratelja ili staratelja po službenoj dužnosti, čak i pokrenuti postupak da pred sudom izmeni odluke o vršenju roditeljskog prava.

- Ukoliko je roditelj u pritvoru u dužem vremenskom trajanju a vrši roditeljsko pravo, ili ako se to lice, recimo, nađe na izdržavanju kazne zatvora, u tom slučaju bi organ starateljstva morao da reaguje, a to je Centar za socijalni rad, koji po službenoj dužnosti prvo postavlja privremenog staratelja, a ako interes deteta zahteva može se pokrenuti i postupak stavljanja deteta u hraniteljsku porodicu. Takve situacije nisu retke u praksi ukoliko je na izdržavanju dugogodišnje zatvorske kazne osoba koja vrši roditeljsko pravo. U takvim slučajevima, ukoliko ima mogućnosti, roditeljsko pravo trebalo bi da pređe na drugog roditelja. Ukoliko su procene organa starateljstva takve da nije najbolji interes deteta da to pravo pređe na drugog roditelja, i u tom slučaju će biti postavljen privremeni staratelj iz Centra za socijalni rad, ili eventualno neko lice iz okruženja deteta (srodnik ili slično), a kao trajno rešenje dete može kasnije biti smešteno u hraniteljsku porodicu. Najbolji interes deteta jeste standard, i to pravno-socijalne prirode, a on zahteva ozbiljne procene u čitavom lancu koji o tome odlučuje - objašnjava Simić.  

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Osvrt na slučaj

Podsetimo, komentarišući prvostepenu presudu u izjavi za medije, tetka pokojne Jelene Marjanović, Ljubica Marković, izjavila je da će tražiti starateljstvo nad maloletnom devojčicom. 

- Sud je doneo odluku. Zadovoljna sam presudom ako je kriv. Tražiću starateljstvo nad Janom - kazala je ona.  

Takođe, u medijima se spekulisalo da najveće šanse da dobije starateljstvo ima Zoranov brat Miloš, za koga je rečeno da bi trebalo da ode u Centar za socijalni rad kako bi tražio da on brine o devojčici. Inače, nakon izricanja presude Zoran Marjanović je otišao kući, ali je ubrzo, po nalogu policije, priveden u stanicu na Bulevaru despota Stefana.

Potom je, nakon provere ličnih podataka, prevezen u Centralni zatvor u Bačvanskoj ulici u Beogradu.  

Pevačica Jelena Marjanović ubijena je dok je trčala nasipom u Borči u aprilu 2016. godine. Njen suprug Zoran slučaj je prijavio policiji, a i sam se uključio u njenu potragu. Drugog dana aprila 2016. godine nađena je mrtva u kanalu u Borči. Iza sebe je ostavila ćerku, tada staru svega šest godina. 

Suđenje Marjanoviću počelo je u novembru 2019. godine, a prvostepena presuda ne znači da je suđenju došao kraj. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike