Srbi završili softver za lečenje koronavirusa: Uspešno testiran na prvih 20 pacijenata

24.10.2020

13:29 >> 17:57

0

Autor: autor26

Do kraja godine testiranje treba da prođe još 100 pacijenata, izjavio je rektor Univerziteta u Kragujevcu Nenad Filipović

Srbi završili softver za lečenje koronavirusa: Uspešno testiran na prvih 20 pacijenata
Copyright Tanjug/ Mioš Milivojević

Domaći softver za praćenje koronaviusa, na kojem radi Univerzitet u Kragujevcu sa kolegama iz Rijeke i sa Hardvarda, metodološki je završen i do kraja godine treba da počene sa primenom.

– Softver koji za cilj ima da simulira šta se događa u pacijentu koji je zaražen koronavirusom i da predvidi šta će se sledeće desiti i kako će se virus širiti testiran je na prvih 20 pacijenata i pokazao je zadovoljavajuće rezultate, a do kraja godine testiranje treba da prođe još 100 pacijenata – kaže rektor Univerziteta u Kragujevcu Nenad Filipović.

Kako objašnjava, tačnost skenera zavisi od većeg broja pacijenata, “jer softver preko podataka o pacijentima pronalazi veze koje daju tačne rezultate”.

Tanjug/ Mioš Milivojević

Razumevanje razvoja bolesti

On kaže da je to kompjuterska simulcija koja detektuje šta se događa u pacijentu i dodaje da ona doprinosi boljem razumevanju razvoja bolesti.

– Svi podaci pacijenata zaraženih koronavirusom iz bolnica u Srbiji slivaće se u državni Data centar u Kragujevcu, gde će softver obrađivati do 1.000 podataka mesečno. Skener za praćenje toka virusa sastoji se iz dva dela: jedan se odnosi na određenog pacijenta, a drugi na širu populaciju. Model koji se odnosi na određenog pacijenta koji je zaražen virusom korona ima ulogu da uspori razvoj bolesti tako što bi mu se menjala frekvencija respiratora u određenom ritmu, a to bi usporilo tok bolesti, te bi pacijenta u veoma lošem stanju preveli u manje loše stanje i tako pomogli lekarima – dodaje rektor.

Kako navodi, reč je o korišćenju veštačke inteligencije koja prikuplja sve bitne podatake pacijenata, kao što su analiza krvi, zasićenje vazduha, istorija bolesti, demografski parametri i genetika.

–  Tako na osnovu novih podataka pacijenata predviđa razvoj bolesti. Kod pacijenta koji nema simptome, ili je bolest u početnoj fazi, takođe se može preko ovog modela skenera predvideti razvoj bolesti – podvlači Filipović.

Saradnica na ovom modelu skenera Anđela Blagojević kaže da u prvoj fazi projekta rade na tome da uoče koje krvne analize su najrelevantnije za procenu kako će se koronavirus razvijati.

– Ovaj softver funkcioniše tako što se unose odgovarajuće analize u njega, a na osnovu snimka pluća procenjuje koji koeficijenti se unose, zatim prati dalje stanje pacijenta, a za 10 do 15 dana dobija se prava slika koja je ishod bolesti pacijenta. Drugi model skenera je epidemiološki, koji kompjuterski predviđa koliko će biti zaraženih u kojoj zemlji, državi, što je način da epidemiološkim merama kontrolišemo virus – kaže Blagojević.

Analizira sve podatke zaraženih

Filipović pojašnjava i da skener analizira sve podatke zaraženih – koliko ima inficiranih, asimptomatskih, izlečenih, preminulih, koliko pacijenata ima sa više i manje posledica, i to sve na području jednog grada, regije ili više zemalja.

Na ovom projektu trenutno radi više inženjera, a uključeni su informatičari, ljudi koji se bave veštačkom inteligencijom, razvojom softvera i drugi.

Filipović podseća da je ideja razvoja nastala početkom pandemije virusa, sa namerom da inženjeri pomogu lekarima u praćenju ove bolesti.

Tanjug/ Mioš Milivojević

Ovako je sve počelo

Podsetimo, stručnjaci Centra za bioinženjering Univerziteta u Kragujevcu su s kolegama sa Harvarda u aprilu počeli da razvijaju ovaj softver za predviđanje razvoja bolesti kovid-19 kod pacijenata.

Filipović je tada izjavio za medije da su svi upregli kapacitete kako bi pomogli našim lekarima.

– Želimo da kao inženjeri pokušamo da napravimo softver ili program koji će procenjivati i predviđati razvoj bolesti – izjavio je Filipović.

Tanjug/ Mioš Milivojević

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike