Sajt "Zare" i još šest drugih nezakonito tražili brojeve lične i pasoša od kupaca! NOPS poručuje: Trgovci ne smeju da traže lična dokumenta

14.07.2022

18:00

0

Autor: R.M.

Prodajni sajtovi tražili brojeve ličnih karta i pasoša kupaca, suprotno zakonu

Sajt "Zare" i još šest drugih nezakonito tražili brojeve lične i pasoša od kupaca! NOPS poručuje: Trgovci ne smeju da traže lična dokumenta
onlajn prevara podaci - Copyright Pixabay

Privrednom društvu ITX RS poverenik za informacije od javnog značaja trajno je zabranio sakupljanje podataka o broju lične karte ili pasoša prilikom onlajn kupovine robe na nekoliko internet stranica.

Poverenik je saopštio da se radi o internet stranicama "Inditeksovih" brendova "Oysho", "Massimo Dutti", "Stradivarius", "Zara", "Zara Home", "Pull & Bear" i "Bershka".

On navodi da je u postupku inspekcijskog nadzora utvrđeno da je privredno društvo ITX RS podatke prikupljalo da bi izvršilo eventualni povraćaj novca kupcima, "te da ih obrađuje prevremeno, odnosno da vrši obradu pre momenta povraćaja novca".

- Tako da u vreme prikupljanja spornih podataka obrada nije zakonita, jer pravna obaveza rukovaoca (ITX RS) nastaje u momentu povraćaja novca kupcu za već kupljenu robu ili uslugu, ili u momentu odustajanja od kupovine u slučaju prethodno plaćenog avansa - piše u saopštenju.

Ovo preduzeće je na kraju obavestilo poverioca da je u potpunosti postupilo po rešenju, kao i da su obrisali sve do sada prikupljene podatke.

Goran Papović iz Nacionalne asocijacije potrošača Srbije kaže za 24sedam da oni nisu jedini koji zloupotrebljavaju i skupljaju lične podatke kupaca.

- Ovo je samo potvrda priče da ne postoji dobar tržišni nadzor. Bukvalno svi to rade! Pozivaju se na uredbe iz 2004. godine kada je bila komisiona prodaja. Tada je bilo sumnje da se u komisionima prodaje švercovana roba, pa su komisionari tražili lična dokumenta od onih koji bi im ostavljali robu na prodaju. Kada ne bi prodali robu, ličnim podacima bi pred državom mogli da dokažu da su stvarno vratili pare i neprodatu robu - objasnio je on.

Prema Zakonu o ličnoj karti, proveru ovog dokumenta može da izvrši samo službeno lice koje je za to ovlašćeno.

- Lice koje je po odredbama ovog zakona dužno da ima ličnu kartu dužno je da je nosi i da je pokaže na zahtev službenog lica ovlašćenog za legitimisanje. Zabranjeno je ličnu kartu davati drugom licu da se njom služi kao svojom, odnosno služiti se tuđom ličnom kartom kao svojom ili je na drugi način zloupotrebljavati - decidno piše u zakonu.

I advokat Marko Dragić nam je potvrdio da kupci nisu dužni da prodavcima daju lična dokumenta.

- Nemaju apsolutno nikakvo pravo da to traže. U redu je ako se reklamira proizvod da se da broj telefona, dok je prilikom onlajn kupovine proizvoda jedino bitna adresa na koju će proizvod biti dostavljen. A ostali podaci nisu toliko bitni, jer ako je neko platio karticom, prodavcu nije bitno čak ni kako se zove. Ali nije "Zara" jedina koja to radi, to rade i druge kompanije - kaže on.

Profimedia
Ilustracija

Dragić dodaje da mnoge kompanije vode takvu poslovnu politiku uzimanja ličnih dokumenata kako bi se navodno zaštitile od nesavesnih kupaca.

Naime, u nekim kompanijama smatraju da će uzimanjem ličnih podataka moći da reaguju ukoliko neki kupac više puta kupi isti proizvod pa ga vrati.

- To je odluka poslovne politike. Svakako da po zakonu ne treba da traže ličnu kartu, a kupci nisu u obavezi da je pokažu. A sa druge strane, možete isti proizvod kupiti i vratiti koliko god hoćete puta i niko vas po zakonu ne može ograničiti - objasnio je advokat.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike