Predsednik Vučić uručio "Dositeju" najboljim studentima: Na vas država i društvo moraju da računaju

05.07.2022

18:35

0

Ovom stipendijom godišnje se nagrađuje više od 3.000 đaka i studenata

Predsednik Vučić uručio "Dositeju" najboljim studentima: Na vas država i društvo moraju da računaju
FOTO TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je svečanoj dodeli stipendija "Dositeja" najboljim studentima u organizaciji Fonda za mlade talente Republike Srbije u Novom Sadu.

Vučić je na početku dodele poslao važnu poruku studentima:

- Već ste naučili da će svi da vam kažu da ste budućnost, što je tačno. Ali, u budućnosti, zbog vašeg stava i svega što ste učinili imaćete samo veću odgovornost i obaveze. Vi ste do sada pokazali da imate više odgovornosti i više sposobnosti od ostalih. Vi ste žrtvovali neprospavane noći, želeli ste uspeh i da obradujete svoje porodice, prema tome zaslužujete čestitke. Ova stipendija je nešto što vas obavezuje. Da radite bolje i da radite više. Ima nešto drugo što je još važnije. Na vas država i društvo moraju da računaju - rekao je predsednik.

- Neki od vas će biti naučnici, neki šefovi vlada ali ne sme niko da vas pretekne. Sve na svetu mogu da vam oduzmu, ali znanje niko ne može da vam oduzme. Čestitam vam na marljivosti, trudu i radu. Čestitam i vašim roditeljima – rekao je predsednik prisutnima.

Studentima se obratio i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

– Vaši uspesi su danas merilo kvaliteta, a za sutra izvesnija budućnost za sve nas. Sve što radi država Srbija, predvođena predsednikom republike, radi da izgradi puteve da vi ostanete ovde i da zajedno pravimo bolju Srbiju i bolje rgadove – rekao je Vučević.

 

Nakon njega, prisutnima se obratio ministar omladine i sporta Vanja Udovičić poručujući je ova sala "naš potencijal i naša budućnost".

- Ogromna je privilegija danas biti sa vama. Sala puna doktora, naučnika, kreativnih ali pre svega divnih ljudi. Za svaki uspeh potrebna je želja da se pomeraju granice. Želim da zahvalim posebno predsedniku Srbije koji je omogućio da danas možemo da obaramo rekorde, dičimo se većim stipendijama i većim brojem stipendista. Dragi stipendisti, poručujem vam da se ohrabrite, osnažite, budete još bolji i kvalitetniji. Puni ponosa, odgovornosti, želja za pomeranjem standarda. Vi ste motivacija i primer narednim generacijama. Zato vas molim da preskočite taj stepenik, budete još kvalitetniji i još bolji, i da težite da prevaziđete vaše ideale i iskustvo delite sa budućim generacijama - rekao je Udovičić.

- Mislim da dobro znate koliko je truda i vremena i neprospavanih noći bilo potrebno da budete ovde. Koliko ste se žrtvovali i odricali da večeras budete ovde. Želim da to bude podsticaj da nastavite dalje. Vaš izbor je jasan. Budite zauvek pobednici kao što ste danas. U vama je energija koja pokreće sve oko sebe. Svaki vaš ostvareni cilj će Srbiju i svet učiniti boljom nego što je sada. Hvala vam od srca - poručio je Udovičić.

 

Stipendija je uručena Marku Šušnjaru sa Elektrotehničkog fakulteta, Isidori Arsenović sa Medicinskog fakulteta, Sofiji Pavković sa Fakulteta likovnih umetnosti, Slađani Babić sa Fakulteta tehničkih nauka, Igoru Fiatu sa Fakulteta tehničkih nauka  i mnogim drugim studentima. 

Dositeja", koju dodeljuje Fond za mlade talente, namenjena je talentovanim i najuspešnijim učenicima i studentima, u Srbiji, i u inostranstvu.

Ovom stipendijom godišnje se nagrađuje više od 3.000 đaka i studenata i namenjena je različitim uzrastima i stepenima obrazovanja - najboljim studentima završnih godina osnovnih i master akademskih studija, najboljim studentima studija drugog i trećeg stepena u inostranstvu,učenicima srednjih škola za uspehe na takmičenjima.

Na sednici Fonda za mlade talente početkom prošlog meseca, usvojena je lista 1.540 dobitnika stipendije po konkursu za stipendiranje do 1.050 studenata završne godine osnovnih akademskih studija i do 500 studenata završne godine master akademskih studija u Srbiji, za školsku 2021/22. godinu.

Od 2.131 kandidata koji su se prijavili, 1.050 studenata dobilo je stipendiju za završnu godinu osnovnih akademskih studija, a 490 studenata za završnu godinu master akademskih studija.

Bonus video:

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti