Pogledajte bisernu ogrlicu Banata: Sedam veličanstvenih jezera lepa su kao more! (FOTO)

09.07.2022

07:15

0

Autor: J. J.

Gradsko jezero je svakako najurbanije, i na njemu ima nekoliko plaža

Pogledajte bisernu ogrlicu Banata: Sedam veličanstvenih jezera lepa su kao more! (FOTO)
Bela Crkva jezera kupaliste 3006 2022 foto kaca (8) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Belocrkvanska jezera smeštena su u neposrednoj blizini ovog mesta, i na oko 10 kilometar od srpsko-rumunske granice. Ima ih sedam većih i nekoliko manjih, a svakako se najviše izdvaja Glavno ili Gradsko jezero, koje je ujedno i najbliže gradu. Belocrkvanska jezera, zbog njihovih karakteristika, često nazivaju bisernom ogrlicom Banata.

Inače, ova jezera nastala su na samom početku XX veka, zahvaljujući eksploataciji šljunka u industrijske svrhe. Jezera su čista i uglavnom prozirno zelenkaste boje, a vodom se snabdevaju zahvaljujući podzemnim vodama, kao i vodom iz arteških bunara.

Gradsko jezero je svakako najurbanije, i na njemu ima nekoliko plaža. Tu su glavna plaža sa betonskim kejom i tuševima, šljunkovita dečja plaža, osvetljeno plivalište sa skakaonicom, betonsko-šljunkovita plaža Jedriličarskog kluba i još nekolicina manjih.

Ovde se tokom leta organizuju škole jedrenja i ronjenja, a pored aktivnosti na vodi, u bližem okruženju je veliki broj vikendica, privatnih kuća sa smeštajnim kapacitetima, a naravno, tokom sezone rade i mnogobrojni ugostiteljski objekti, pa posetioci ovde na raspolaganju imaju zaista dosta sadržaja na jednom mestu.

Za ljubitelje ribolova postoji mogućnost pecanja na jezeru, a za bezbednost tokom celog dana u toku letnjeg perioda brine spasilačka služba. Na samoj obali postoje smeštaj u vidu bungalova i apartmansko naselje, kao i registrovani auto-kamp.

U blizini jezera nalaze se teniski tereni i košarkaški teren i park sa dečjim igralištem. Za bezbednost kupača u toku letnje sezone brine spasilačka služba, koja pruža prvu pomoć kad god je ona potrebna.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike