Možda bi trebalo da odložite put: Naredni vikend kritičan za prelazak grčke granice - razlog se krije u "trimeru"!

07.06.2022

19:05

0

Autor: M.P.

Ukoliko se pak odlučite da krenete, savetuju se alternativni pravci

Možda bi trebalo da odložite put: Naredni vikend kritičan za prelazak grčke granice - razlog se krije u "trimeru"!
granični prelaz Evzoni - Copyright Granični prelaz Evzoni/Foto: Printskrin/Fejsbuk/Maja Naskova

Gužve ka Grčkoj biće sve češće kako počinju letnji odmori, ali naredni vikend mogli biste da čekate značajno duže na granici sa ovom zemljom, a razlog je potpuno drugačiji.

U pitanju je praznični vikend nazvan "trimero", odnosno bukvalno prevedeno trodnevnica.

- Ona se dešava nekoliko puta godišnje, to je period praznika kada se traži soba više, mesto u restoranu više i kada su gužve svuda, na putevima, naplatnim rampama, granicama. Jedan od takvih momenata će nastupiti za vikend, kada je u Grčkoj državni praznik povodom verskog praznika Duhova/Trojica. Duhovni ponedeljak je neradni dan, tako da je ovo uvek odlična kombinacija za beg na putovanje u zemlji i van nje, a mnogim Grcima i prvi odlazak na plažu u toku godine - objasnila je Ivana Stanojević, administrator Fejsbuk stranice Grčka uživo.

Međutim, kako dodaje, u Severnoj Makedoniji je neradan i petak, pred Duhove.

- Svima koji dolazite na more za nedelju dana savetujemo da se naoružate strpljenjem i da korigujete vreme dolaska tako da niste u vreme najvećih gužvi na granici - istakla je Ivana.

Koji dani su još kritični?

Svima koji ipak krenu na put, savetuju se alternativni putevi. Ukoliko dođe do stvaranja kolone na prelazu Tabanovce, savetuje se “preusmeravanje” na Prohor Pčinjski, kod istoimenog manastira, koji se i inače koristi često od 15. jula do 15. avgusta, kako bi se izbegla višesatna zadržavanja.

Prelaz Evzoni bi mogao da  bude mnogo veći problem, pa se savetuje da skrenete ka prelazu Dorjan, koji je na 20ak kilometara od Evzonija (isključujete se kod mesta Smokvica i preko mesta Marvinci i Valandovo vozite za Dojran).

Ovo je, inače, prvi “kritičan” vikend ovog leta na putu ka grčkom moru. Slična situacija se očekuje oko 9. jula zbog Kurban Bajrama, koji se slavi neradno za mnoge građane Severne Makedonije, ali i 2. avgust kada se u ovoj zemlji proslavlja Ilinden i kada veliki broj Makedonaca prolazi granicu ka Grčkoj. Konačno, tu je i 8. septembar - Dan nezavisnosti prenosi Blic.

Ukinute kovid mere

Ovog leta na granici vas neće dočekati pitanje o testovima na koronavirus kako su ukinute kovid mere. U Severnu Makedoniju, Bugarsku i Grčku ulazi se samo sa pasošima, a više nisu potrebne potvrde o vakcinaciji, preležanoj koroni ili negativni PCR test. Takođe, ukinuto je i nasumično testiranje putnika na granicama.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike