"Grbuša" kao simbol istorije: Ovo je prva poštanska markica u Srbiji! (FOTO)

01.07.2022

06:59

0

Autor: I. P.

Kneževina Srbija je bila osnivač Generalne poštanske unije uprkos jednoj činjenici

"Grbuša" kao simbol istorije: Ovo je prva poštanska markica u Srbiji! (FOTO)
Wikipedia

Na današnji dan 1866. godine izdate su prve poštanske marke u Srbiji!

Prethodno je zakonom od 25. januara 1866. preuređena je poštanska služba i uvedeno plaćanje poštanskih taksi markama. 

Upotreba maraka trebalo je da počne 13. maja 1866. ali je Carska državna štamparija u Beču, kod koje su štampane prve poštanske marke Kneževine Srbije, nešto zadocnila sa isporukom pa su prve poštanske marke mogle biti puštene u tečaj tek 13. jula 1866. 

Još jedno kratko vreme, neke pošte, najčešće jer ih uprava pošta nije na vreme snabdela potrebnim količinama maraka naplaćivale su taksu u gotovom novcu (Raška, Ivanjica i dr.). Otuda se nalaze i pisma sa datumom posle 1. jula po starom kalendaru na kojima nema poštanskih maraka već je kao dokaz naplaćene takse stavljen žig „Naplaćeno”.

Srbija je bila jedna od 22 (Nemačka , Austrija , Mađarska , Belgija , Danska, Egipat, Španija, SAD, Francuska, Velika Britanija , Grčka , Italija, Luksemburg, Norveška, Holandija, Portugal, Rumunija, Rusija, Švedska, Švajcarska, Turska) zemlje koje su se sastale u Bernu 1874. godine i potpisale konvenciju o osnivanju današnjeg Svetskog poštanskog saveza. 

Prva marka i prva serija

Na prvoj srpskoj marki prikazan je tadašnji srpski grb, iznad je stajao natpis „K. S. POŠTA” (kneževska srpska pošta), a ispod cena od jedne pare. Te 1866. godine izdato je pet maraka (cene su bile, redom: 1 para, 2 pare, 10 para, 20 para i 40 para).

Wikipedia

 

 

Na prvoj redovnoj poštanskoj seriji maraka Kneževine Srbije, prikazan je lik iz profila kneza Mihaila Obrenovića. Serija sadrži tri poštanske marke sa identičnim nacrtom, osim što su odštampane u različitim bojama i nominalama. Prve marke Kneževine Srbije odštampane su u Carskoj državnoj štampariji u Beču. Nominale su 10, 20 i 40 para, a štampane su u žutoj, ružičastoj i plavoj boji.

Wikipedia
 

 

Delegat poštanske uprave Srbije bio je Mladen Radojković koji je već stekao veliko iskustvo u ovoj oblasti jer je pre toga radio na zaključenju sporazuma o uvođenju telegrafa u Srbiju1854. godine i izradio i potpisao prvi bilatelarni sporazum o međunarodnoj poštanskoj službi između Kneževine Srbije i Habzburške monarhije. 

Za ovaj slučaj karakteristično je da u vreme osnivanja Generalne poštanske unije Srbija još nije bila suverena država.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti