Oglasio se patrijarh posle sastanka sa Abazovićem: U principu postignut dogovor oko Temeljnog ugovora

30.06.2022

11:26 >> 12:52

0

Na sastanku je razgovarano o položaju Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, ali i o Temeljnom ugovoru

Oglasio se patrijarh posle sastanka sa Abazovićem: U principu postignut dogovor oko Temeljnog ugovora
Tanjug/Rade Prelić

Patrijarh Porfirije primio je danas u Patrijaršiji premijera Crne Gore Dritana Abazovića koji se nalazi u dvodnevnoj poseti Srbiji.

Patrijarh je Abazovića dočekao u Patrijaršiji nešto posle 11.00 časova. Sastanak je završen nakon sat vremena. 

Tanjug/Rade Prelić
 

Nakon sastanka je patrijarh izjavio da je u principu je postignuta saglasnost oko temeljnog ugovora. Tekst koji je usaglašen u Vladi Crne treba da prođe kroz Sinod i da bude potvrđen a onda cemo dogovoriti datum potpisivanja.

- Zaključili smo da kao i svim državama gde naša crkva postoji, da je važno da odnos između države i crkve bude regulisan ugovorom. Da se njime regulišu i obaveze države prema crkvi i crkve prema državi. Ugovor o kojem je reč počeo je da se piše 2012. godine i evo ušli smo u završnu fazu i mogu da kažem da je postugnuta saglasnit oko temeljnog ugovora sa tim što mora da se ispoštuju procedure, da Sinod prihvati i onda ćemo pristušpiti dogovoru oko datuma potpsivanja što bi mogla da bude kruna na normaliziju odnoa između države Crne Gore i naše crkve - kazao je patrijarh Porfirije i najavio da će on biti jedan od potpisnika.

 Abazović je nakon današnjeg razgovora sa patrijarhom Porfirijem rekao da je da su procedure oko usaglašavanja teksta Temeljnog ugovora završene na nivou radnih grupa u Crnoj Gori i da će se one sada nastaviti na vladi i u okviru SPC.

Kako je naveo kada sve bude gotovo sporazum će biti potpisan u Crnoj Gori u terminu koji bude dogovoren.

-Ako sve prođe u dobrom duhu i kako treba pitanje Temeljnog ugovora će da bude rešeno na najbolji način uz poštovanje SPC i države Crnoj Gori koja je sekularna", rekao je Abazović.

Izrazio je zahvalnost poglavaru SPC na konstruktivnom sastanku i naglasio da mu je uvek zadovoljstvo da sa njim razmeni mišljenja.

Mislim da svi treba da idemo sa porukama mira, to je budućnost, regija je probala sve osim pomirenja i saradnje, izjavio je crnogoriski premijer.

-Put gde su svi nezadovljni gde su tendencije podela i tenzija to nije put za bilo koje društvo.Poštovati ustav, međunarodno pravo i sekularnost države Crne Gore je put kome težimo - poručio je Abazović uz napomenu da svako treba da radi svoj posao u domenu onoga što predviđa zakon.

Abazović se juče sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem.

Pre sastanka sa patrijarhom, Abazović se jutros video i sa privrednicima Srbije i predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom.

 

Bonus video

Tanjug

 

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti