Premijerka Brnabić nakon sastanka sa Abazovićem: Nemamo bliže od Crne Gore, želimo da resetujemo odnose (FOTO)

29.06.2022

08:21 >> 11:02

0

Predsednik je uvek bio jasan. Dok mi imamo hrane i naši prijatelji i partneri u regionu će imati za sebe, rekla je premijerka

Premijerka Brnabić nakon sastanka sa Abazovićem: Nemamo bliže od Crne Gore, želimo da resetujemo odnose (FOTO)
Dritan Abazović Ana Brnabić Palata Srbija (4) - Copyright Tanjug/Rade Prelić

Premijer Crne Gore Dritan Abazović stigao je danas u prvu zvaničnu posetu Beogradu, a ispred Palate Srbija svečano ga je dočekala premijeraka Ana Brnabić.

Nakon razgovora premijerka se obratila novinarima. 

- Ova poseta nam je veoma važna. Želimo da resetujemo odnese između Srbije i Crne Gore. Nemamo bliže od Crne Gore, ni politički, ni ekonomski, povezuju nas sve vrste odnosa. Mi ćemo ovde u Srbiji biti otvoreni da rešavamo pitanja. Imali smo danas jako dobre razgovore, definisali smo pitanja koja možemo brzo da rešavamo a koja mogu da utiču na poboljšanje - rekla je Brnabićeva.

- Predsednik je uvek bio jasan. Dok mi imamo hrane i naši prijatelji i partneri u regionu će imati za sebe - rekla je premijerka. 

Ističe da imamo mnogo šansi za saradnju i u energetskom sektoru. 

- Naša obaveza je da učinimo mnogo u tome, posebno u regionalnim projektima, koji podrazumevaju značajne hidropotencijali, i tu mnogo značajnih energetskih kapaciteta mogu dobiti i Srbija i Crna Gora i Bosna i Hercegovina - navela je Brnabićeva. 


Poručila je da će Srbija biti otvorena da rešava sva ta otvorena pitanja i unapreduje naše političke i ekonomske odnose.

Premijerka Srbija pozvala je Abazovića da se Crna Gora još danas priključi inicijativi Otvoreni Balkan.
 

I Abazović istakao - vreme je za novi list

Abazović je najpre iskazao čast i zahvalio se premijerki Srbije na pozivu i gostoprimstvu. 

- Odnosi izmeđui naše dve zemlje moraju okrenuti novi list i moramo ih podići na najveći mogući nivo. Zbog istorije, bliskosti dve zemlje, neprijatno je da mi budemo u bilo kakvom šumu komunikacije. Mi smo danas ušli u jedan novi ciklus, sva pitanja ćemo otvarati i reršavati u cilju građana Srbije i Crne Gore - rekao je Abazović. 

Kako kaže, već su postignute neke male pobede. 

O ambasadorima

Abazović je izjavio da očekuje da treba rešiti pitanje postavljanja ambasadora i da očekuje da imamo nove ambasadore Srbije i Crne Gore u Podgorici i u Beogradu. 

Na pitanje novinara da li je crnogorska vlada spremna da poništi odluku o proglašavanju Vladimira Božovića personom non grata ukoliko bi Srbija nastavila da insistira na tome da on bude ambasador u Crnoj Gori, Abazović je rekao:

- Ono što smo razgovarali je u duhu dobre saradnje i treba da imamo ambasadore Crne Gore u Beogradu i Srbije u Podgorici. To je jako važno i za ove teme koje su ekonomskog karaktera. Da i oni imaju svoju diplomatsku misiju, kao i kod ostvarivanja ekonomske diplomatije, rekao je Abazović.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da će pitanje ambasadora Srbije u Crnoj Gori i Crne Gore u Srbiji uskoro biti rešeno.

-Premijer Crne Gore Dritan Abazović je podelio svoja razmišljanja u vezi sa ambasadorom Crne Gore u Srbiji sa mnom i ja sa velikim nestrpljenjem očekujem da, naravno u skladu sa njegovim Ustavnim nadležnostima i dužnostima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočeka novog ambasadora Crne Gore u Srbiji, kazala je premijerka nakon današnjeg sastanka u Palati Srbija sa premijerom Crne Gore Dritanom Abazovićem.

Selaković ga dočekao na aerodromu

Abazovića je prethodno na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

Abazović je ispred Palate Srbija dočekan uz postrojeni bataljon Garde i intoniranje himni dve države. Povodom Abazovićeve posete Beograd je bio ukrašen crnogorskim zastavama i bilbordima na kojima je srpska i crnogorska zastava. Nakon sastanka premijerke Srbije i predsednika Vlade Crne Gore slede sastanci delegacija Crne Gore i Srbije.

Abazovića su pored članova kabineta predsednice vlade, dočekali i ministri Siniša Mali, Irena Vujović i Branislav Nedimović.

Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović sastaće se danas i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i predsednikom parlamenta Ivicom Dačićem.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa Abazovićem u 12.30 časova, a sastanak sa predsednikom parlamenta Dačićem planiran je za 14.45.

U crnogorskoj delegaciji je potpredsednik vlade za ekonomski sistem i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković koji će se sastati sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike