Počela mala matura: Svršeni osnovci polažu test iz srpskog jezika

27.06.2022

05:17 >> 07:20

1

I ove godine lista želja moći će da se podnese putem portala "Moja srednja škola", uz mogućnost za neograničen broj izmena i dopuna do 6. jula

Počela mala matura: Svršeni osnovci polažu test iz srpskog jezika
ilustracija - Copyright FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Za učenike osmog razreda je danas u 9 sati počelo trodnevno polaganje završnog ispita, mala matura, koja se sastoji od testova iz srpskog, matematike i kombinovanog testa.

Ministar prosvete Branko Ružić pozvao je učenike osmog razreda da budu staloženi i da nemaju tremu, te istakao da je bezbednosno sve spremno u skladu sa operativnim planom, koji je sa MUP- om "do detalja isplaniran".

Ružić je obišao Osnovnu školu "Ujedinjene nacije" na Ceraku i poručio da jutros ni u jednoj školi nije bilo dojava o bombama.

"Preduzeli smo sve mere, napravili operativne planove, Republička upisana komisija je smanjila broj školskih objekata, u kojima se održava završni ispit za 60 odsto, sa 1.260 došli smo do 522 škole", rekao je Ružić novinarima nakon obilaska i dodao da resorno Ministarstvo ima odličnu saradnju sa MUP-om.

Ministar je rekao da mala matura ne treba ni osmacima ni roditeljima da bude traumatično iskustvo.

-Uveren sam da će spram stečenog znanja uspeti da upišu željene škole, profile, smerove. Najvažnije je da ima mesta za sve učenike i stepen bezbednost testova je na najvećem mogućem nivou-  rekao je Ružić.

Skoro 66.000 učenika polagaće do 29. juna malu maturu, a nakon srpskog jezika, sutra sledi matematika i u sredu kombinovani test.

Prigovori na rezultate završnog ispita moći će da se podnesu 1. i 2. jula na portalu Moja srednja škola.

I ove godine lista želja moći će da se podnese putem tog portala, uz mogućnost za neograničen broj izmena i dopuna do 6. jula.

Pixabay
 

 

Na portalu će 13. jula biti lista raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama.

I upis u srednje škole moći će da se obavi potpuno elektronskim putem korišćenjem navedenog portala.

Kako je ranije saopštilo Ministarstvo prosvete, sa MUP-om je detaljno razrađen plan obezbeđivanja bezbednosti, kako bi završni ispit protekao u najboljem redu i učenici bili bezbedni.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike