Prepolovljen broj škola u kojima će mali maturanti polagati ispite

21.06.2022

12:01

0

Od ponedeljka mali maturanti započinju polaganje prijemnog ispita, u nadi da neće biti dojave o bombama

Prepolovljen broj škola u kojima će mali maturanti polagati ispite
Tan2022-3-26_12351716_4 - Copyright TANJUG/ JADRANKA ILIC

Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je danas da je spreman operativni plan za završni ispit i da je, zbog bezbednosti, smanjen sa 1.260 na 522 broj škola u kojima će se održati završni ispiti.

Završni ispit održava se 27, 28. i 29. juna 2022.godine, podseća resorno ministarstvo.

-Činimo sve da predstojeći završni ispit protekne u najboljem redu i da deca budu bezbedna, da to ne bude traumatično iskustvo i za decu i za roditelje. U svakodnevnom smo kontaktu sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i imamo detaljno razrađen plan aktivnosti za slučaj prijave bombe u školama - istakao je ministar Ružić.

On je istakao da je Republička upisna komisija donela odluku o promeni procedure sprovođenja samog završnog testa i da se, zbog bezbednosti, redukuje broj škola u kojima će se polagati završni ispit.

-Smanjili smo za oko 60 odsto broj školskih objekata u kojima će se održavati završni ispiti. Taj broj je sada 522 od 1.260 koliko ih je bilo planirano u početku. Na nama je da garantujemo potpunu sigurnost, ali i da omogućimo da svi učenici imaju jednake uslove za polaganje testova-  rekao je Ružić.

Prema njegovim rečima, svaka osnovna škola će obavestiti svoje učenike, kao i njihove roditelje, u kojim će se školama polagati završni ispit.

On je dodao je da su testovi odštampani, kao i da će biti odvezeni na lokacije u pratnji policije.

-Želimo da se unapred zahvalimo svima na razumevanju, pre svega roditeljima, a da učenicima poželimo da se u mirnom duhu pripreme za taj test i da upišu ono što su želeli -  naveo je Ružić.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike