Porazna statistika: Svaki peti mladi vozač pogine vozeći bez dozvole

06.06.2022

08:55

1

Agencija nekoliko godina unazad radi kampanju "Na maturu bez automobila"

Porazna statistika: Svaki peti mladi vozač pogine vozeći bez dozvole
1653645122_cacak-nezgoda-drvo-auto-fotorina3_edit_59195870260236 - Copyright RINA

Prema statisci, svaki peti mladi vozač pogine vozeći bez vozačke dozvole, a da bi se to promenilo potrebno je da se u sistem školovanja uvedu predmeti koji će edukovati mlade o o rizicima i opasnostima u saobraćaju, izjavio je danas direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić.

-Mladi vozači su često bez vozačke dozvole, negde oko 22 odsto svih poginulih mladih vozača u trenutku nezgode nije imalo vozačku dozvolu. Skoro svaki peti mladi vozač pogine jer upravlja vozilom bez vozačke dozvole- kazao je Pešić za Tanjug.

Tokom vikenda, devojka (19) upravljala je vozilom na Adi bez vozačke dozvole i pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, te tako ugrozila javni saobraćaj, a komentarišući taj slučaj Pešić navodi da porodica i sistem obrazovanja snose odgovornost za obrazovanje dece u saobraćaju.

-Potrebno je da kroz sistem školovanja imamo saobraćajno obrazovanje i vaspitanje, kroz predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje treba da postoje predmeti koji će se baviti bezbednosti u saobraćaju da bi mladi ljudi, odnosno deca, učila o rizicima i opasnostima u saobraćaju - kazao je Pešić.

On je podsetio da Agencija nekoliko godina unazad radi kampanju "Na maturu bez automobila" navodeći da se pre desetak dana dogodila saobraćajna nezgoda u kojoj su stradali maturanti Politehničke škole u Kragujevcu, zbog čega je kampanja podignuta na nacionalni nivo.

-Kao što znamo, vožnja automobila i alkohol ne idu zajedno, a bliži se period proslava matura. Ovo je bila prilika da srednjoškolci sa ''pijanim naočarima'' pokušaju da izvedu neke osnovne radnje i vide koliko to njihovo samopouzdanje, koje imaju kada sednu za volan, ne pomaže u trenutku kada dođe do pijanstva. Na ličnom primeru su se uverili koliko nemaju kontrolu i koliko je opasno da u tom trenutku voze - kazao je Pešić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike