Prvi presek prijavljenih kandidata na beogradskim fakultetima: Ove godine na jednom smeru biće "gusto"

23.06.2022

11:33

0

Autor: S.Č.

Prijavljivanje traje danas i sutra

Prvi presek prijavljenih kandidata na beogradskim fakultetima: Ove godine na jednom smeru biće "gusto"
ilustracija - Copyright FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

U toku su prijave kandidata na univerzitete širom Srbije, a prošlogodišnji rekord već je oboren na beogradskim fakultetima, gde je zabeležen porast broja zainteresovanih budućih brucoša.

Na smer psihologija na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu prvog dana prijavilo se skoro tri puta više kandidata nego što ima mesta. Naime, do sada je prijavu za ovaj smer podnelo 337 srednjoškolaca, a indeksa ima ukupno 116, pišu Novosti.

Na drugom mestu po interesovanju je Fakultet organizacionih nauka na kome se na smer informacioni sistemi i tehnologije prvog dana prijavilo 619 kandidata na 419 mesta, a na smer menadžment prijavilo se njih 558 na 30 mesta. To znači da se na FON već prijavilo 1.177 srednjoškolaca a kvota je 840.

Što se tiče drugih fakulteta, kvota je prvog dana premašena i na Građevinskom, gde se prijavilo 635 kandidata na 420 mesta, na Stomatološkom se prijavilo 275 na 250 mesta, na hemiji 240 od 185 mesta.

Na Medicinu se do sada prijavilo 302 dok je kvota 660, na ETF se prijavilo 390 na 720 mesta, a na Mašinski 315 na 680 mesta.

Prijavljivanje traje danas i sutra, a fakulteti imaju obavezu da dva puta dnevno dostavljaju podatke Univerzitetu koji ih objavljuje na svom sajtu.

Pixabay
 

Kako smo ranije pisali, Vlada Srbije usvojila je, na predlog Ministarstva prosvete, odluku o povećanju broja studenata koji će se ove godine školovati o trošku države. Na prvu godinu studijskih programa osnovnih strukovnih, akademskih i integrisanih na teret budžeta biće upisano 18.098 studenata, što je u odnosu na prethodnu godinu više za 40 studenata.

Na prvu godinu doktorskih akademskih studija predviđen je upis 785 studenata, što je u odnosu na prethodnu godinu više za osam studenata, dok će država finasirati školarine za 4.632 studenata prve godine studijskih programa osnovnih strukovnih studija.

Odluku o broju studenata studijskih programa master akademskih studija Vlada Srbije će doneti naknadno, kako bi se, sa Nacionalnim savetom za visoko obrazovanje i drugim relevantnim institucijama, obavile dodatne konsultacije o broju budžetskih mesta na novim studijskim programima.

Prošle godine najtraženiji fakulteti bili su iz oblasti medicine i tehnologije, a čini se da su ovogodišnji maturanti "prepisivali" od prošlogodišnjih, te su im želje veoma slične.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike