Detaljan vodič za upis na fakultete: Gde se prošle godine tražilo mesto više - šta će biti sa školarinama i kako da se izborite sa tremom?

05.06.2022

18:30

0

Vlada Srbije donela je odluku o povećanju budžetskih mesta

Detaljan vodič za upis na fakultete: Gde se prošle godine tražilo mesto više - šta će biti sa školarinama i kako da se izborite sa tremom?
prijemni - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović opština Ruma

 

Maturanti srednjih škola ovog petka proslavili su kraj školske godine, ali već od sutra se vraćaju u režim priprema za prijemni ispit na fakultetima, kako će prijave biti otvorene od 22. juna do 25. juna, dok će se prvi testovi znanja održati od 27. juna do 1. jula.

Koja su vam sve dokumenta potrebna, koliko košta prijemni ispit, kao i za koji će se fakultet tražiti mesto više, ali  i kako da izračunate koliko vam bodova treba, te na koji način da se izborite sa stresom pred prijemni, možete saznati u našem detaljnom vodiču.

Pixabay
 

Dokumentacija

Što se tiče dokumentacije, za prijavu na prijemni ispit biće vam potrebna overena fotokopija ili original svedočanstva svih razreda srednje škole na uvid, kao i overena fotokopija ili original diplome o položenom završnom ili maturskom ispitu na uvid.

Jedinstvena formula

Svaki maturant iz škole može poneti od 16 do 40 bodova. Jedinstvena formula, nakon odrađenog prijemnog ispita, računa se tako što se sabere zbir prosečnih ocena u svakom razredu i pomnoži sa dva. Opšti uspeh u srednjoj školi računa se zaokruživanjem na dve decimale. Nakon toga se dobijen broj sabira sa poenima ostvarenim na prijemnom i dobija se jedinstveni broj poena.

Takođe, potreban vam je dokaz o uplati naknade za prijemni ispit koji varira od fakulteta do fakulteta.

Cena prijave

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Fakulteti tek treba da objave datume prijemnih ispita, a cena prijave ne bi trebalo da se menja.

Tako će na Fakultetu političkih nauka ona ostati 6.000 dinara, ali neće biti moguće prijavljivanje na više smerova.

Broj slobodnih mesta

Printscreen/Youtube
 

Vlada Srbije usvojila je, na predlog Ministarstva prosvete, odluku o povećanju broja studenata koji se školuju o trošku države. Na prvu godinu studijskih programa osnovnih strukovnih, akademskih i integrisanih na teret budžeta biće upisano 18.098 studenata, što je u odnosu na prethodnu godinu više za 40 studenata.


Na prvu godinu doktorskih akademskih studija predviđen je upis 785 studenata, što je u odnosu na prethodnu godinu više za osam studenata, dok će država finasirati školarine za 4.632 studenata prve godine studijskih programa osnovnih strukovnih studija.

Odluku o broju studenata studijskih programa master akademskih studija Vlada Srbije će doneti naknadno, kako bi se, sa Nacionalnim savetom za visoko obrazovanje i drugim relevantnim institucijama, obavile dodatne konsultacije o broju budžetskih mesta na novim studijskim programima.

U skladu sa zakonom i autonomijom univerziteta, svaki fakultet donosi odluku o broju samofinansirajućih studenata, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Školarine

Profimedia
 

Početkom godine, pet fakulteta najavilo je povećanje svojih školarina, što je sada i potvrđeno.

- Školarine su povećane za ne više od 10 odsto. Fakulteti koji su za nijansu povećali cenu školarine jesu: Rudarsko-geološki fakultet, Biološki fakultet, Tehnološko-metalurški fakultet, Fakultet organizacionih nauka i Ekonomski fakultet - objašnjava Ana Grčić prorektor Univerziteta u Beogradu.

Kako je objasnio predsednik Saveta studenata Beograda, Ilija Todorović, povećanje školarina na nekim fakultetima je bila neophodna.

- Student sam na Tehnološko - metalurškom fakultetu i smatram da je cena naše školarine (oko 60.000 dinara) bila preniska, dok su vežbe preskupe. Takođe, ako je nešto jeftino, smatra se beznačajnim - objašnjava Todorović.

Na kojim fakultetima će se tražiti mesto više?

Pixabay
 

Prošle godine najtraženiji fakulteti bili su iz oblasti medicine i tehnologije, a kako objašnjava Ana Grčić prorektor Univerziteta u Beogradu za 24sedam očekuju se da će i ove godine biti sličnih želja.

- Ove godine se očekuje povećan broj prijava i generalno veća zainteresovanost u odnosu na prošlu godinu. Tokom prošle godine imali smo taj mali pad zainteresovanosti generalno što se tiče upisa. Svakako u najtraženijim fakultetima ostaju iste oblasti sa manje vidljivim odstupanjima - objašnjava.

Sada već tradicionalno, mesto više se traži na ETF-u, FON-u, Ekonomskom... a odmah za njima su i Medicinski i Stomatološki fakultet, ali i psihologija na Filozofskom fakultetu, gde na jedno mesto konkuriše četiri kandidata.

Primera radi, na Farmaceutski fakultet se prošle godine prijavilo 570 kandidata za samo 248 mesta.

Pomama za privatnim fakultetima takođe raste iz godine u godinu.

- Privatni fakulteti preuzimaju veliki broj studenata jer su otvoreni ka modernizaciji programa - ističe Todorović ispred Saveza studenata Beograda.

Dešava  se da na nekim fakultetima ostane slobodnih mesta i na budžetu. To su na primer prošle godine bili Rudarsko-geološki fakultet, Filološki fakultet i Učiteljski fakultet. 

Šta ako ne upišete željeni fakultet iz prve?

Pixabay
 

Naravno,trema je neizostvani deo polaganja prijemnog ispita, a psihološkinja Aleksandra Janković objašnjava na koje načine budući studenti mogu da se izbore sa istom.

- Sa tremom se bori pre finalne situacije, to je neka vrsta vežbe. Treba da dovedete sebe u što realniju situaciju i da pokušate da već proživite ono što sledi, bilo tako što ćete zamisliti polaganje u svojoj glavi do detalja, ili napraviti simulaciju testa - priča Jankovićeva za 24sedam.

Takođe, možda i najvažnije - treba da date sebi dozvolu da pogrešite.

- To nije pitanje od kojeg zavisi vaš život. Sve neke raskrsnice koje prolazimo u životu dovode nas na pravo mesto. Preporuka je da nema učenja do poslednjeg trenutka, nespavanja i slično jer dovodi do kontraefekta.

Veliku ulogu imaju i roditelji, koji ne treba da dolivaju ulje na vatru.

- Porodica ne sme da projektuje na decu svoja očekivanja i strahove dok deca treba da budu svesna da je trema prirodna i nešto što se podrazumeva, te ne treba dodatno da je stvaraju. Uvek postoji mogućnost da ne ispadne kako treba, ali možda je i to životna odluka da se izabere nešto drugo - dodaje psihološkinja.

Maturantima se savetuje da misli dan pred prijemni ispit zaokupe poslovima koji nemaju veze sa učenjem, kao i da nema razloga za brigu, jer drugi krug upisa uvek postoji.

- Postoje fakulteti koji u dva ili tri upisna roka ne ispune predodređene kvote za upis. Dešava  se da na nekim fakultetima ostane slobodnih mesta i na budžetu. To su na primer prošle godine bili Rudarsko-geološki fakultet, Filološki fakultet i Učiteljski fakultet - ističe Ana Grčić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike