Meteorolog Ristić objavio prognozu za tri meseca: Poznato kada nas očekuju najjači toplotni udari!

21.06.2022

16:35

0

U sredu smena sunca i oblaka

Meteorolog Ristić objavio prognozu za tri meseca: Poznato kada nas očekuju najjači toplotni udari!
Tan2022-6-20_19124691_2 - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Meteorolog Ivan Ristić otkrio je za 24sedam kakvo nas leto očekuje, ali i kog datuma stižu toplotni talasi

Prema prognozi meteorologa Ristića početak leta doneće ponovo nestabilniji period i seriju talasa vlažnog vazduha sa severozapada.

U sredu smena sunca i oblaka,  pljuskovi kiše se očekuju u toku dana uglavnom na zapadu i jugu Srbije. Maksimalna temperatura malo niža nego u utorak.

U noći između srede i četvrtka Vojvodinu će zahvatiti novo jače naoblačenje sa pljuskovima kiše, gradom, grmljavinom i pojačanim vetrom. Ovo naoblačenje će se u toku dana proširiti na ostale predele naše zemlje, uslovljavajući ponegde i nepogode.

24sedam/M. Sh
 

U petak i subotu, 24. i 25. juna, kratkotrajna stabilizacija vremena i porast temperature koja će u subotu ponovo u većem delu zemlje biti od 30 do 35 stepeni Celzijusa u nižim predelima i 20 do 25 stepeni Celzijusa na planinama.

U subotu popodne i uveče uticaj talasa vlažnog vazduha sa zapada, koji će usloviti pojavu pljuskova kiše sa gradom, grmljavinom i pojačanim vetrom.

Od nedelje, 26. juna, do utorka, 28. juna, pretežno sunčano, sparno i toplo sa maksimalnom temperaturom blizu 35 stepeni Celzijusa.

U noći između utorka i srede, 28. i 29. juna, prolazno naoblačenje i osveženje sa pljuskovima kiše, gradom, grmljavinom i pojačanim vetrom. Sreda i četvrtak, poslednji dani juna biće malo svežiji, prijatniji ali i dalje veoma topli.     

Dva toplotna talasa u julu
Tanjug/Strahinja Aćimović
 

- U julu treba očekivati i dalje trend promenljivog i nestabilnog vremena ali sa sve ređom pojavom pljuskova i kiše to jest sve dužim intervalima između talasa vlažnog vazduha, kao i dva toplotna talasa sa maksimalnim temperaturama od 35 do 40 stepeni Celzijusa, to jest kada spoljašna temperatura dostigne ili prestigne našu telesnu - objašnjava meteorolog.

Prvi se očekuje na kraju prve dekade oko 10. jula a drugi u trećoj dekadi oko 24. jula, kada temperatura ponegde može preći i 40 stepeni Celzijusa.

- Treba napomenuti da zbog kiša koje smo imali u maju i junu, koji su natopili kako zemlju tako i šume, pojava većih šumskih požara se za sada ne očekuje. Požarima pogoduju temperature preko 30 stepeni Celzijusa ali i suša u trajanju od barem 10 dana - ističe meteorolog.

Šta donosi avgust?
Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Prema prognozi meteorologa Ristića avgust će početi manjim osveženjem koje će nam prijati nakon toplotnog talasa sredinom treće dekade jula.

- Treba napomenuti da se nakon vrlo visokih temperatura mogu desiti jake lokalne nepogode praćene nepogodama koje mogu naneti kako štetu usevima tako i ljudima, zato treba biti oprezan na samom kraju toplotnih talasa. Po narodnom verovanju u avgustu je sunce sve milije, ali kao najtopliji i jedan od najsuvljih meseci čini nam se da je sunce baš u avgustu najjače - kaže  Ivan Ristić i dodaje:

- Do sredine meseca biće promenljivo, nestabilno sa temperaturama malo iznad normale za mesec avgust, zatim se očekuje još jedan toplotni talas, koje se završava oko 25. avgusta kada će doći do prvog jačeg osveženja sa kišom i koji će biti najava predstojeće jeseni. 

- Sve u svemu za predstojeće leto imaćemo 3 toplotna talasa, 20 dana sa temperaturama oko ili iznad 35 stepeni Celzijusa. Količina padavina biće u granicama normalnih vrednosti za leto - zaključuje Ristić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike