Patrijarh Porfirije "Braćo i sestre, hvala vam na ljubavi, hvala vam što živite pravoslavnom verom" (VIDEO)

18.06.2022

21:18

0

Patrijarha Porfirija je isped hrama Svetog Save u Mrkonjić Gradu dočekao episkop bihaćko-petrovački Sergije sa sveštenstvom i vernim narodom

Patrijarh Porfirije  "Braćo i sestre, hvala vam na ljubavi, hvala vam što živite pravoslavnom verom" (VIDEO)
liturgija_bozic_hram_07012022_0006 - Copyright Milos Tesic/ATAImages

Patrijarh srpski Porfirije doputovao je danas Eparhiju bihaćko-petrovačku, gde će sutra prisustvovati obeležavanju 30 godina postojanja te eparhije.

Patrijarha Porfirija je isped hrama Svetog Save u Mrkonjić Gradu dočekao episkop bihaćko-petrovački Sergije sa sveštenstvom i vernim narodom, saopšteno je iz SPC .

Svečanom činu doksologije i večernjem bogosluženju molitveno su prisustvovali mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i episkopi vranjski Pahomije, mileševski Atanasije, gornjokarlovački Gerasim, buenosajreski i južnoamerički Kirilo i mohački Damaskin.

Patrijarh Porfirije je rekao da je vera temelj na kome je srpski narod gradio sebe kroz vekove, na kojem danas živi i bez kojeg nije moguće da ima bilo kakav pogled na budućnost.

- Braćo i sestre, hvala vam na ljubavi, što postojite, hvala vam što živite pravoslavnom verom, poručio je vernicima patrijarh Porfirije.

Istakao je da je taj prostor u vremenu progona pravoslavne vere bez stida i straha pokazivao svoju veru i sačuvao svetinje.

 

 

- Svaki put kada sam dolazio, dolazio sam da se utešim vašom verom, nadom, ljubavlju - kazao je patrijarh Porfirije obraćajući se vernicima u Hramu Svetog Save.

Njegova svetost je ukazao da je tu reč o hrišćanskoj, svetosavskoj veri koja je oblikovala srpski narod vekovima i sačuvala ga od raznih istorijskih iskušenja.

- Sve ono što u duhu svetome i po ljubavi Božijoj večeras osećam, poznato mi je unazad decenijama kada je reč o ovom kraju - rekao je patrijarh Porfirije.

On je istakao da u životu svakog vernika i zajednice mora biti Isus Hrist.

Patrijarh će sutra, 19. juna, kada se obeležava 30 godina postojanja Eparhije bihaćko-petrovačke, u manastiru Glogovcu, prisustvovati 30. tradicionalnom Janjskom saboru.

Sabor će početi svetom Liturgijom sa početkom u 9 časova uz sasluženje arhijereja, sveštenstva i monaštva iz više eparhija Srpske pravoslavne crkve.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike