Patrijarh Porfirije: "Na Spasovdan nas Bog podseća da onaj sistem vrednosti iz kog smo iznikli jeste Hristov zakon"

02.06.2022

19:37

0

Autor: 24sedam

Govoreći o miru, patrijarh je kazao da, ukoliko nađemo mir u sebi on će se preliti i na sve ostale

Patrijarh Porfirije: "Na Spasovdan nas Bog podseća da onaj sistem vrednosti iz kog smo iznikli jeste Hristov zakon"
spasovdan m (10) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Beograd je danas proslavio svoju krsnu slavu - Spasvodan, a tim povodom na paltou ispred Hrama Svetog Save, gde se okupilo na hiljade vernika, patrijarh srpski Porfirije služio je molitvu za mir i blagostanje.

Patrijarh je održao je Spasovdansku besedu, a potom je upriličen svečani program.

- Braćo i sestre danas je Spasovdan i slavimo Vaznesenje gospodnje kao slavu prestonoga grada Beograda, ali Spasovdan slavi ceo pravoslavni svet. Slava je u Žiči, Mileševi i Pećkoj patrijaršiji i širom vaseljene. Slava je i u Beogradu i činjenica da Beograđani pravoslavni hrišćani da za svoju slavu imamo praznik vezan za lik Hristov. Pre svega kada slavimo bilo koji praznik i kao pojedinci i kao porodice i kao velika porodica grada potvrđujemo šta je naš sistem vrednosti i kako i u šta verujemo. Slaveći Spasovdan jasno je da jevanđelje naš sistem vrednosti. I to nas je oblikovalo u prošlosti i oblikovalo našu kulturu i stvaralaštvo. Sve je prožeto jevanđeljem Hristovim i zato sve ostalo što nam dolazi kao neki sistem vrednosti, upućujući da se usklađujemo sa vrednostima koje nismo poznavali, možda su dobri i imaju vrednosti - isakao je patrijarh.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Ali, kako je rekao patrijarh, "moramo da pogledamo u naš koren i proverimo ga sa sistemom jevanđeljskih vrednosti".

- Neki kažu da crkva mora da se menja, možda jeste staromodna kao i jevanđelje. Ali, jevanđelje Hristovo u sebi ima večni koren i univerzalni. Posejano je u našem narodu od davnina, ali nije staromodno. Postoji i danas i biće u budućnosti. I sve što dolazi proveravamo rečju Hristovom. Šta je ljubav Hristova, to je prvo ljubav na koju smo pozvani i da samo o njoj govorimo nego da njegova reč bude ono što sledimo a to je ljubav među nama - istakao je Porfirije.

Patrijarh je rekao da među nama ima mnogo isključivosti, netrpeljivosti, i nažalost mržnje.

- Ne možemo uvek da odolimo izazovima, ali ako živimo i sledimo jevanđelje mi znamo šta znači oprostiti i pokajati se. Ne možeš voleti nekog ko je daleko ako ne volimo one pored sebe. Na Spasovdan nas Bog podseća da onaj sistem vrednosti iz kog smo iznikli jeste Hristov zakon. Ljubav strah izgoni, ako nemamo hrabrosti, ako smo isključivi prema drugima i da ih osuđujemo i ako nema mesta za drugačije, ako se bojimo da opštimo sa drugim narodima to pokazuje samo da imamo strah u sebi i od drugoga, a to je nesigurnost u sebe i svoju veru. Ko je siguran u svoj identitet on je smiren i ne boji se nikoga jer je to Hristov identitet - rekao je Porfirije.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Govoreći o miru, patrijarh je kazao da, ukoliko nađemo mir u sebi on će se preliti i na sve ostale.

- O miru najviše govore oni koji proizvode oruđe rata i od toga dobro žive. Najveći prihod je kod onih koji proizvode oruđe nemira, oruđe mira je Hristos i ljubav i nema ga bez molitve. Univerzalno oružje savršenstva je večno je, a to je ljubav. Neka to bude naš koren, atmosfera i ambijent. Neka Bog da mir svima nama i svima oko nas, našim komšijama. A granice neka budu most mira i ljubavi - naglasio je patrijarh Porfirije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike