Jelena je najlepša zavarivačica u Srbiji: Kad skine kacigu i pusti dugu kosu i najbolji varovi se tope! (VIDEO)

19.06.2022

18:00

0

Jelena Aćimović se takmičila u zavarivanju prvo po Evropi, a zatim i u Kini, i bila je jedina žena

Jelena je najlepša zavarivačica u Srbiji: Kad skine kacigu i pusti dugu kosu i najbolji varovi se tope! (VIDEO)
jelena acimovic varioc kolubara 24sedam sa marom foto ivan nenad (3) - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović/Ivan Mitić

Jelena Aćimović je jedna od retkih žena zavarivačica u Srbiji i jedina dama na svetskim takmičenjima u zavarivanju.

Srednju tehničku školu, smer mašinski tehničar za reparaturu, upisala je sa planom da posle toga završi kurs za policajca i bavi se time. Međutim, na vežbama iz stručnih predmeta profesor je otkrio njen talenat za varenje.

Usledila su takmičenja, prvo po Evropi, a zatim i u Kini, na kojima je bila jedina žena.

- To mi je, iskreno, najveći doživljaj. Imala sam priliku da odem u Kinu da se pokažem, i tamo smo kao ekipa osvojili treće mesto. Bila je ogromna konkurencija, 600 takmičara, sve muškarci, jedino ja žena. Oni su bili pod velikim utiskom što ja to radim, i kako to radim. Kada sam završila, tu su bila neka kolica, a oni su te ploče uzeli i stavili na ta kolica, da bi ih prevezli u prostoriju gde se ispituje kako je komad urađen. Onda su svi trčali za tim kolicima da vide da li to liči na nešto. Ceo dan sam bila na TV-u glavne kineske televizije, toliko sam se lepo osećala i bila sam iznenađena jer nisam očekivala da ću od svih takmičara baš ja biti glavna vest - rekla je Jelena u emisiji “24sedam sa Marom”.

Jelena je dobila posao u rudarskom basenu “Kolubari”, gde radi na poslovima reparacije, što znači da sve delove na bagerima koji se na neki način oštete ona popravlja. Posao je veoma odgovoran, jer na tim mašinama rade ljudi kojima bi neispravan deo mogao da ugrozi život. 

I Jelenin posao je rizičan, jer radi sa plamenom, gde svaki trenutak nepažnje može skupo da košta. Do sada joj se povrede nisu dešavale, jer vodi računa o svemu. Dugu, lepu kosu i negovane ruke čuva ispod zaštitne opreme.

- Kosa je uvek uredna, imam veliki strah da mi ne izgori, zato što je ogromna, ali kada radim neki veći i teži posao, onda vežem punđu, pa stavim maramu, pa masku, kecelju, i onda se koliko toliko zaštitim - objasnila je voditeljki Mariji Atanasković.

24sedam/Nenad Vujanović/Ivan Mitić
 

Iako se trudi da svoj posao radi najbolje moguće u pretežno muškom kolektivu, i dalje se suočava sa sujetom kolega koje ne veruju u njene sposobnosti i pitaju se šta će ona tu.

- Mislim da sam ravnopravna kao i sve žene što su ravnopravne sa muškarcima, a tih priča će uvek biti i uvek su postavljali pitanja: "Šta ćeš ti ovde, ti nisi za ovde, šta će tebi posao zavarivača?" OK, možda su i u pravu, teški su uslovi rada i poslovi koje obavljamo, ali ako sam ja izabrala to i ako mi to leži, mlada sam, mislim da mogu da izguram - zaključuje Jelena.

Koliko je ovaj posao tražen i plaćen, šta vam je potrebno da biste ga radili i kako možete da ga naučite, saznaćete ako pogledate novu epizodu “24sedam sa Marom”.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i videa, bez navođenja izvora, autora i embedovanja epizode sa YouTube kanala 24sedam tv.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike