Vujović: Sanacija deponije Prelići urađena po svetskim standardima

15.06.2022

08:19

0

Autor: R.M.

Vujović: Sanacija deponije Prelići urađena po svetskim standardima
IMG-20220614-WA0019 - Copyright Ministarstvo zaštite životne sredine

Sanacija i rekultivacija deponije „Prelići“, koja se prostirala na 12 hektara, urađena je po svetskim standardima, a time je rešen i višedecenijski problem građana Čačka – izjavila je danas ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, nakon što je obišla lokaciju nekadašnje nesanitarne deponije sa gradonačelnikom Milunom Todorovićem.

Vujović je istakla da su Vlada Srbije, Ministarstvo zaštite životne sredine i lokalna samouprava zajedno uložili skoro 200 miliona dinara u sanaciju smetlišta, na kojem su se radovi izvodili u fazama.

- Kompletna sanacija deponije „Prelići“ važna je vest za čitav Čačak, ali pre svega za oko hiljadu građana koji žive u neposrednoj blizini i dobar je primer kako ćemo rešavati problem nesanitarnih deponija. Izgradnja ekološke infrastrukture uslov je za ovakve projekte, a mi se trudimo da izgradimo moderne regionalne i reciklažne centre kao što je Duboko – Užice, gde se odvijaju radovi i ka kojem gravitira i grad Čačak. Ovaj veliki projekat završen je zajedničkim zalaganjem države i lokalne samouprave i nije jedini koji sprovodimo u Srbiji– rekla je Vujović.

Ministarstvo zaštite životne sredine
Irena Vujović na sanaciji deponije Prelići

Ministarka je pohvalila dobru saradnju sa lokalnom samoupravom i dodala da se u Čačku uz podršku resornog ministarstva realizuju i drugi zeleni projekti od značaja za podizanje standarda zaštite životne sredine i unapređenje kvaliteta života građana.

-Država je posvećena rešavanju problema upravljanja otpadom. Pored ulaganja u infrastrukutru, sanaciju nesanitarnih i divljih deponija, trudimo se da modernizujemo i opremu za sakupljanje otpada u javno –komunalnim preduzećima. Čačak je deo projekta koji realizujemo sa evropskim partnerima, a odnosi se na uvođenje primarne separacije otpada u domaćinstvima. Ovom gradu su već isporučena tri kamiona smećara i više od 15.000 reciklažnih kontejnera i kanti, koje će biti podeljene građanima kako bi mogli da odvajaju otpad – navela je Vujović.

Ministarstvo zaštite životne sredine
Irena Vujović i Milun Todorović

Ministarka je dodala da su lokalnoj samoupravi odobrena sredstva na konkursima ministarstva i za druge projekte i najavila važan kapitalni projekat u tom gradu, a to je izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda, što će značajno unaprediti kvalitet životne sredine u ovom delu Srbije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike