Detaljna vremenska prognoza do kraja juna: Oglasio se srpski meteorolog - biće i do 35 stepeni!

14.06.2022

08:14

0

Autor: J.B.O.

Meteorolog Ivan Ristić za 24sedam otkriva kakvo nas vreme očekuje od kraja juna

Detaljna vremenska prognoza do kraja juna: Oglasio se srpski meteorolog - biće i do 35 stepeni!
vrucina ristic copy - Copyright Milos TesicATAImages /24sedam/Goran Sivački

Nakon nedelju dana promenljivog vremena, kada je čak u nekim krajevima Srbije pala ogromna količina padavina, stiže nam vreli talas. Meteorolog Ivan Ristić za 24sedam otkriva da nas veoma toplo vreme očekuje od kraja juna.

- Termobarički greben iznad Španije i Portugalije, koji je tim zemljama doneo visoke temperature preko 40 stepeni Celzijusa, polako slabi i pomera se na istok i severoistok ka Francuskoj i Nemačkoj, donoseći porast temperature. Njegov uticaj u našoj zemlji očekuje se od nedelje, 19. juna - najavljuje srpski meteorolog.

Kako je objasnio za 24sedam, u sredu i četvrtak, 15. i 16. juna, biće bez kiše, pretežno sunčano uz dnevni razvoj oblačnosti i umereno toplo sa maksimalnim temperaturama u granicama za drugu dekadu juna od 25 do 30 stepeni Celzijusa u nižim predelima i 15 do 20 stepeni Celzijusa na planinama.

- U petak i subotu, 17. i 18. juna, uticaj oslabljenog talasa vlažnog vazduha sa severozapada, smena sunca i oblaka koji mogu doneti poneki pljusak kiše sa grmljavinom. Vetar severozapadni umeren, temperatura bez bitnije promene - ističe Ristić.

Prema njegovim rečima, u nedelju, 19. juna, širi se uticaj termobaričkog grebena na našu zemlju što će osim kraće stabilizacije vremena usloviti osetniji porast temperature.

- U nedelju, ponedeljak i utorak, 19., 20. i 21. juna pretežno sunčano, sparno i veoma toplo. Maksimalna temperatura biće iznad proseka za mesec jun i kretaće se od 30 do 35 stepeni Celzijusa u nižim predelima i 20 do 25 stepeni Celzijusa na planinama.

24sedam/ Katarina Mihajlović
 

Početak leta doneće ponovo nestabilniji period sa pojavom poslepodnevnih i večernjih pljuskova kiše sa gradom, grmljavinom i pojačanim vetrom, posebno u brdsko-planinskim predelima.

- Kako treća dekada juna bude odmicala, biće sve nestabilnije i sve više nepogoda, pa bi trebalo očistiti odvode vode tamo gde je to moguće i tako smanjiti mogućnost ponovnih bujičnih poplava. Zadržaće se veoma toplo i sparno vreme, maksimalna temperatura biće oko 30 stepeni Celzijusa, u danima sa više oblaka i kiše nešto niža - naglašava Ivan Ristić.

Zbog puno sunčanih intervala u drugoj polovini juna, treba obratiti pažnju na UV indeks koji se zbog početka kalendarskog leta 21. juna bliži svojim maksimalnim vrednostima koje se kreću oko 10.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike