Vanredni plan polaganja ispita zbog dojava o bombama: Učenici različitih škola u istoj velikoj sali, MUP zaključava zgradu?!

14.06.2022

12:27

0

Biće angažovani policajci koji će redovno nadgledati i obilaziti objekate škola u kojima se polaže mala matura

Vanredni plan polaganja ispita zbog dojava o bombama: Učenici različitih škola u istoj velikoj sali, MUP zaključava zgradu?!
Ilustracija - Copyright 24sedam Pixabay

Serija dojava o bombama u školama širom Srbije nametnule su goruća pitanja, da li će mala matura biti održana u vreme kada je planirana i šta ako neposredno pred polaganje ili tokom ispita stigne dojava o postavljenoj bombi. Kako se saznaje, još uvek traju dogovori MUP i Ministarstva prosvete o svim detaljima i zaduženjima od policajaca do direktora škola, ali najizglednija varijanta biće prevencija, koja će se pre male mature odraditi u nekoliko faza.

Škole pre polaganja detaljno pregledati

Prema saznanjima, sve škole u kojima će se održavati mala matura, stučna lica MUP će prethodno pregledati. Potom se škola zaključava. Biće angažovani policajci koji će redovno nadgledati i obilaziti objekat. Za sada nije poznato da li će biti još nekih mera bezbednosti, ali je procena, da je stroga prevencija jedini način da se i pored dojava o bombama mala matura održi.

Osim angažmana službi bezbednosti svaka škola ima svoj pravilnik koji propisuje mere, način i postupak zaštite i bezbednosti učenika, u ovakvim slučajevima. Procedure su jasne i direktori su u obavezi da postupaju po njima.

Svi đaci opštine u istoj zgradi

Kako javlja Euronews Srbijabiće smanjen broj punktova gde će se raditi mala matura, odnosno gde god je moguće spajaće se dve, tri škole na teritoriji jedne opštine.

To su instrukcije koje su juče dobili direktori osnovnih škola opština Zvezdara i Palilula na sastanku sa predstavnicima Ministarstva prosvete, odnosno Školske uprave Beograd. Narednih dana slični sastanci biće i sa predstavnicima ostalih osnovnih škola u Beogradu, ali i celoj Srbiji.

TANJUG/ JADRANKA ILIC
 

Direktorka Osnovne škole Veljko Dugošević na Zvezdari Vesna Ćirović kaže da je spajanje škola za polaganje male mature i smanjenje broja punktova gde će učenici raditi testove, jedna od mera da se pojača bezbednost tokom male mature. 

- Spajaće se više škola na teritoriji jedne opštine, kako bi se smanjio broj objekata u kojima se polaže završni ispit, a da deca imaju dobre uslove. To je jedna od mera što se tiče bezbednosti na završnom ispitu, da se smanji broj punktova na kojima se polaže mala matura. Nekoliko škola na Zvezdari će spojiti decu. OŠ Veljko Dugošević spaja se sa OŠ Marija Bursać, a završni ispit biće organizovan u fiskulturnoj sali naše škole - rekla je Ćirović.

Velike škole, koje imaju puno učenika poput OŠ Pavle Savić u Mirijevu neće se spajati sa drugim školama. Direktor te škole Milan Krstić rekao je za Euronews Srbija da su na jučerašnjem sastanku dobili instrukcije da nema organizovanja završnog ispita po učionicama, već da to mora biti u jednoj, dve ili tri velike prostorije.

- Završni ispit organizovaćemo u tri velike prostorije, jer smo velika škola. Nema po učionicama. Izuzetak su učenici koji rade po IOP-u. Pomenuto je da to da se razmotri i gde god je moguće da se spoji nekoliko škola, zarad bezbednosti. Lakše je policija da obezbedi završni ispit u jednoj nego u tri škole - rekao je Krstić.

Da podsetimo, na imejl adrese škola u Srbiji u poslednjih dva meseca, a najčešće u Beogradu, upućivane su poruke u kojima se preti postavljenom bombom. Pojedine od ovih dojava imale su jeziv sadržaj, a pojedine su koristile i masovne ubice.

Sve pretnje postavljenom bombom na različite adrese u Srbiji - škole, aerodrom, Klinički centri, muzeji, ispostavile su se kao lažne. Domaće službe su utvrdile da su poslate sa servera najčešće Poljske, ali i drugih stranih država među kojima i Ukrajine. Da bi se otkrilo ko stoji iza pronađene IP adrese neophodno je da to istraže i te države. Prema poslednjim informacijama koje su bile dostupne, domaće službe nisu dobile odgovore.

Po dosadašnjem iskustvu, mejl sa pretnjom je stizao u jednom danu na adrese najmanje sto škola. Nastava se obustavlja, a đaci i nastavnici se vraćaju na nastavu tek kada se cela škola proveri.

Ministarstvo prosvete oglasilo se pre nekoliko dana i navelo da je prioritet Ministarstva bezbednost dece i svih zaposlenih u obrazovnim ustanovama i da će Ministarstvo će u saradnji sa MUP preduzeti sve preventivne mere i radnje kako bi se omogućilo da mala matura protekne prema planu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike