Oglasili se vatrogasci koji su sinoć spasili dečaka (3) iz šahta: Dete je bilo bez znakova života, modro u licu, ukočene vilice, a onda...

14.06.2022

06:58

0

Dete je upalo u šaht pun vode u Ulici Generala Gambete u Zaječaru

Oglasili se vatrogasci koji su sinoć spasili dečaka (3) iz šahta: Dete je bilo bez znakova života, modro u licu, ukočene vilice, a  onda...
pjimage - Copyright Foto: MUP/Ilustracija 24sedam

"Po završetku naše dnevne smene u 20 časova, krenuli smo kućama. Videli smo neku gužvu, metež među ljudima, galamu i usporili isto iz radoznalosti da bismo videli o čemu se radi, šta se dešava. Kolega je spustio prozor, tek tada smo čuli povike: 'Dete, dete, dete mi je u šahti!', i virsku. Ovim rečima prepričavaju jučerašnji kraj dana vatrogasci Andrija Trifunovič (29) i Saša Lalić (26).

Hrabri vatrogasci su sinoć u Zaječaru spasli trogodišnje dete. Ono je u Ulici Generala Gambete u tom gradu upalo u šaht pun vode, dubine oko četiri metra. Kada su ga izvukli, dete nije davalo znakove života, ali su ga reanimirali i vratili ga u život.

- Istrčali smo iz vozila, došli do šahta i videli da je dete u vodi na nekoj dubini od 3,5 metara do vode. Videla mu se samo obuća. Patikice. Kolega je brzo otrčao do auta, uzeo iz gepeka sajlu za vuču vozila, i ja sam ga obuhvatio tom sajlom i spustio ga u šaht. On je sišao. Tada su prišli prolaznici, koji su videli da držimo sajlu, da spuštamo čoveka, pa smo zajedno spustili kolegu u šaht. On je uspeo da uhvati dete, izvukao ga je na površinu, međutim, dete je bilo bez znakova života, modro u licu, ukočene vilice. Mislili smo da je borba izgubljena. Međutim, masirali smo mu i grudni koš, uradio sam mu reanimaciju i uspeli smo da ga spasemo - priča vatrogasac-spasilac Andrija Trifunović, koji je u ovoj službi tri i po godine, piše Telegraf.

Vatrogasac-spasilac Saša, koji je silazio u šaht, kaže da u prvom trenutku nije mogao ni da vidi lepo dečaka.

- Bila je velika dubina, a on je bio u vodi ceo, bukvalno. Napipao sam mu nogice i izvukao ga, a oni su onda nas izvukli iz šahta - kaže Saša koji ovaj posao radi dve i po godine.

Oni ne znaju kako se dete našlo u šahtu. Sve se izdešavalo oko 20.10, a trenutak kada su dete vratili u život nikada neće zaboraviti.

- Došla je Hitna pomoć i odmah dečaka prevezla u bolnicu. Nismo se čuli sa roditeljima, ali smo čuli da je dete u redu i da je preživelo, hvala Bogu - dodaju obojica.

Ovi junaci kažu da im ovakve intervencije nisu česte, ali da ih imaju.

Danas će imati prijem kod načelnika Policije Uprave u Zaječaru i kod gradonačelnika tog grada. Kažu da su svesni kako će biti medijska pažnja usmerena na njih, ali ističu da im to nije bitno, koliko to što su spasli dete.

- Nabitnije je da smo uspeli da ga spasimo, ali svima, a prvenstveno ministru policije i načelniku celokupnog Sektora za vanredne situacije, načelniku naše organizacione jedinice, i gradonačelniku želimo da se zahvalimo što uopšte prepoznaju ovakve činove i pridaju im značaj - kažu ovi hrabri momci.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike